gastronómia na riviére

Gastronómia na riviére

Plánujete sa vybrať na Francúzsku riviéru? Toto okúzľujúce miesto ponúka aktívny ale aj pasívny oddych, pozoruhodnosti a podujatia, ale aj nádhernú prírodu a unikátne azúrové more. Dovolenkový zážitok by však nebol kompletný bez dobrého jedla. Preto je našou dnešnou témou gastronómia na riviére.

Kvalitná gastronómia je niečo, na čo sú Francúzi patrične hrdí. A niečo, čo si mnohí návštevníci južného francúzskeho pobrežia nenechajú ujsť. Poďme sa preto spolu pozrieť bližšie na to, aké lokálne delikatesy sa určite oplatí vyskúšať.

Pripravili sme pre vás jedno virtuálne celodenné menu s typickými jedlami tohto regiónu. Čo všetko ponúka gastronómia na riviére a ako môže vyzerať také typické denné menu?

Gastronómia na riviére – celodenné menu

Raňajky:

Na raňajky určite nesmie chýbať čerstvé pečivo. Či už si dáte chrumkavú, čerstvo napečenú bagetku so syrom alebo nadýchaný croissant, ktorý si budete – ako to domáci obvykle robia – namáčať do kávy či kapučína, váš deň začne stopercentne dobre 😊. Navštívte malé lokálne pekárne „boulangerie“, kde dostanete zaručene to najčerstvejšie pečivo.

Bagety
Bagety

Desiata:

Na desiatu odporúčame ochutnať cícerovú placku, ktorá sa volá Socca. Najlepšie vám bude chutiť od pouličných predavačov, ktorí ju pripravujú v pojazdných peciach na drevo, vďaka čomu je socca správne dochutená „dymom“.  Ponúkajú ju však aj lokálne reštaurácie.

socca
Socca

Gastronómia na riviére – vychutnajte si obed

Obed:

Naplánujte si na obed dostatok času. Obed je v celom Francúzsku spoločenská udalosť, rituál a to, ako si ho budete vychutnávať je súčasťou životného štýlu. Pomaly, sústo po súste, kochajúc sa okolím, užívajúc si lúče slnka a vône prímorského vzduchu.

Predjedlo:

Šalát Nicoise:

Zdravý, na proteíny bohatý šalát má dnes mnoho podôb, ale ak chcete tú najpôvodnejšiu, tak je správnym miestom mesto Nice, podľa ktorého nesie aj svoj názov. Základom šalátu je tuniak a rajčiny, doplnené zeleným šalátom, cibuľou, olivami a natvrdo varenými vajíčkami. Ak máte menší hlad, tento šalát vás dokáže plnohodnotne zasýtiť.

šalát Nicoise
Šalát Nicoise

Polievka:

Vyskúšajte lokálnu špecialitu, polievku Pistou. Je to akási kombinácia medzi talianskou zeleninovou minestrone a pestom, pretože jej základom je veľa veľa bazalky. Najlepšiu pistou polievku servírujú buď v Nice alebo v Mentone, mestečku pri talianskej hranici. Pravdou však je, že Francúzi polievkam až tak veľmi neholdujú, ale pre nás to môže byť celkom príjemná zmena chutí.


Hlavné jedlo:

Aj keď tu sa ozaj ťažko vyberá, takmer všade nájdete klasiku ako zeleninové Rattatouille alebo rybací vývar Bouillabaisse. Vyskúšajte však napríklad provensálsku delikatesu zvanú Daube. Je to dusené hovädzie mäso, pomaly varené na červenom víne, so zeleninou, cesnakom a bylinkami. Zvyčajne sa podáva s polentou alebo haluškami gnocchi. V meste Nice si môžete vychutnať malú obmenu tohto jedla vo forme cestovín ravioli – Raviolis à la Daube.

bouillabaisse
Bouillabaisse

Syr:

Čo u nás zákusok, to vo Francúzsku syr. Po dobrom jedle je bežné podávať výber lokálnych syrov a my tento dobrý zvyk budeme tiež nasledovať. Francúzske syry sú svetoznáme, o tom niet pochýb. Vraj ich je vyše 700 druhov. Poďme sa ale pozrieť na to, aké syry sú typické pre región Francúzskej riviéry .


Syry regiónu PACA

Región PACA (Provence, Alpes, Côte d’Azure) sa pýši dvomi druhmi špeciálnych syrov, ktoré tu majú pôvod. Jedným je syr Brousse du Rove, ktorý má vyše 2 000 ročnú tradíciu. Vyrába sa z nepasterizovaného kozieho mlieka. Je to krémový syr, ktorý sa predáva v plastových nádobkách podobných skúmavkám. Druhým je syr Banon pochádzajúci z rovnomenného mesta. Aj tento je vyrábaný z kozieho mlieka, má okrúhly tvar (ako napr. camembert) a má pomerne silný odór 😊. V chuti je jemne orieškový a veľkou špecialitou je, že sa predáva zabalený vo vysušených gaštanových listoch.

Dezert:

Sladká bodka na záver – my pre vás vyberáme tradičnú Tarte tropézienne. Pôvodom zo Saint-Tropez, dnes je však rozšírená po celom Azúrovom pobreží. Vyskúšajte túto vanilkovým krémom plnenú dobrotu.

Víno:

Riviéra má aj svoj vínny región a je ním Bellet. Hrdí sa označením Appellation d’Origine Contrôlée. Z bielych vín odporúčame ochutnať Rolle, z ružových Braquet s chuťou jahôd, ružového grapefruitu a ružových lupienkov. Ak však máte radšej červené, potom skúste Folle Noire. A keby z nejakého dôvodu u vás neuspelo ani to, ľahké víno ako Beaujolais či Côtes du Rhône sa určite hodí ku každému dobrému jedlu.

Beaujolais
Beaujolais

Večera:

No a ak vám po tomto všetkom ešte ostáva kapacita na večeru, potom vyskúšajte napríklad mušle Moules marinière na bielom víne, so šalotkami, petržlenovou vňaťou a maslom. Vychutnajte si ich v niektorej reštaurácii v starom meste v Nice, v časti Saleya. Vybrať si naozaj máte z čoho.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.