letná dovolenka

Letná dovolenka

Práve čítate prvú časť nášho nového seriálu o tom, čo sa oplatí zažiť na Francúzskej riviére.

Určite nie ste sami, komu už v tomto čase behá po rozume letná dovolenka. Jednou z destinácií, ktorá vám dá viac, než očakávate, je určite Azúrové pobrežie na juhu Francúzska. Keď ho najbližšie navštívite, verte, že sa vám bude ponúkať bohatý program. Takmer si nebudete vedieť vybrať. My vám to trochu uľahčíme. Vyberieme ich za vás. Máme pre vás v ponuke top atrakcie, ktoré sa oplatí počas dovolenky na Francúzskej riviére zažiť. 

Letná dovolenka na Francúzskej riviére

Každoročne tento región priláka okolo 13 miliónov turistov z celého sveta. A toto sú atrakcie, ktoré si väčšina z nich nenechá ujsť:

1. Morský park so ZOO Marineland v Antibes:

Je to unikátny morský park alebo akvárium, ak chcete, so ZOO v jednom. Ide o najväčší morský park svojho druhu v Európe. Nachádza sa len na skok od Nice. Môžete v ňom zažiť stretnutie nielen s tuleňmi či delfínmi, ale aj žralokmi, a dokonca aj s majestátnymi kosatkami. Ak si trochu priplatíte, môžete sa z bezprostrednej blízkosti zúčastniť na ich kŕmení alebo dokonca si ich viete aj pohladkať. Aj keď by ste to asi nečakali, môžete poobdivovať aj tučniaky a polárne medvede. Ak sa tam plánujete vybrať, odporúčame vám, lístky si kúpte online. Budú lacnejšie (online ceny klasických vstupeniek sa pohybujú od 26,90 – 39,90 eur). S parkom susedí aj vodný svet – aquapark, takže ak sa do Marinelandu vydáte s deťmi, vyhraďte si na návštevu kľudne aj celý deň. Je tam čo robiť. Park je otvorený denne od 10-tej.


2. Parfuméria Fragonard v mestečku Grasse:

V roku 1926 ju založil E. Fuchs a pomenoval ju podľa maliara Fragonarda. Dnes spravuje parfumériu už tretia generácia rodiny Fuchs. Ak navštívite Grasse, tak zavítajte určite aj do parfumérie, kde môžete zažiť prehliadku parfumérskych laboratórií so sprievodcom zadarmo. Ale dohodnite si ju radšej vopred priamo na mailovej adrese tourisme@fragonard.com. V obchode so suvenírmi si môžete kúpiť voňavý darček. Parfuméria je otvorená denne od 9-19.00h.

letná dovolenka vo Francúzsku

Krása a kultúra

3. Skláreň v Biote:

Biot je stredoveké mestečko nachádzajúce sa medzi Nice a Cannes. Je známe svojou tradíciou umeleckej výroby skla a dá sa povedať, že je sklárskym centrom Francúzska. Jej zakladateľ, Eloi Monod, vyvinul špeciálnu techniku tzv. bublinkového skla. Jej podstata spočíva v tom, že medzi dve na seba priliehajúce vrstvy skla sa vženú bublinky. Vďaka nim nadobudne hotový sklenený výtvor na jedinečnosti. Ak máte chuť, za cca 50 eur si môžete zakúpiť účasť na workshope, kde si sami vyskúšate fúkanie skla. V letnej sezóne tu majú otvorené každý deň od 10.00 h (cez víkendy od 10.30h) až do 19.00h.

4. Mattisovo múzeum v Nice:

Aká by to bola letná dovolenka, keby v nej chýbala kultúra? Svetoznámy maliar Henri Mattise strávil v Nice väčšinu svojho života. Múzeum je venované životu a tvorbe tohto umelca. Okrem veľkej zbierky jeho malieb, kresieb a rytín môžete v múzeu obdivovať aj osobné predmety maestra. Aj keď najznámejšie Matissove obrazy nájdete roztrúsené po svetových múzeách, toto múzeum vám umožní porozumieť vývoju jeho tvorby a štýlu. Múzeum sa nachádza v nádhernej Villa des Arènes zo 17. storočia. Vstupné do múzea je 10 eur. Múzeum otvára počas celého roka každý deň okrem utorka od 10.00-18.00h.

(zdroj obrázku: https://www.theartist.me/art/henri-matisse-paintings-history/)


Aktívna letná dovolenka

5. Pre milovníkov adrenalínu

Odporúčame navštíviť Vésùbia Mountain Park  v Saint-Martin-Vésubie, v ktorom sa zabaví celá rodina. Nachádza sa cca 60 km severne od Nice v Južných Alpách. Aktívny program vo forme plávania, cvičenia, silových tréningov či lozenia po skalách vyžaduje odhodlanie a energiu, ale verte nám, užijete si to. Park ponúka vodnú časť s bazénom na plávanie, jazierkom na pádlovanie, masážne trysky. Ďalej fitness oblasť s rozlohou 80 metrov štvorcových, na ktorých sa rozprestiera posilňovňa. Na svoje si prídu aj milovníci lozenia po skalách, park ponúka stenu pre začiatočníkov ale aj pokročilých. No a napokon si tu môžete zapádlovať a vyskúšať si aj kaňoning.


Na našej stránke www.francuzskariviera.eu nájdete mnoho ďalších tipov a námetov na to, aby bola vaša letná dovolenka plná kvalitných zážitkov. Nechajte sa nami virtuálne sprevádzať pri vašom plánovaní a zažite nezabudnuteľné chvíle na Francúzskej riviére.


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.