Bagety

Bagety

Spýtajte sa kohokoľvek, čo je typickou črtou Francúzska. A aj keď by asi veľa ľudí povedalo Eiffelovka, v tesnom závese by asi bola reč o bagetách. Bagety sú typickým francúzskym pečivom, to, čo u nás je chlieb, to je vo Francúzsku bageta. Vo Francúzsku sa ročne upečie vyše 10 miliárd bagiet!!! Viete si predstaviť to množstvo?

Bagety a niečo o ich histórii

Poďme sa ale trochu bližšie pozrieť na to, čo to vlastne BAGETA je. Bagetou možno pomenovať len pečivo, ktoré obsahuje: pšeničnú múku, vodu, soľ a droždie (prípadne kvások). Nič menej, nič viac. Tradičné bagety sa nesmú piecť ani z predmrazeného cesta, všetko musí byť čerstvé. Výsledok potom stojí za to. Chrumkavá, zlatá kôrka a nadýchaná striedka s veľkými okami.

Keď budete vo Francúzsku, najlepšie je bagety kupovať v obchodíkoch, ktoré sa volajú Boulangerie. Sú to lokálne pekárne, ktoré ale – podľa francúzskych pravidiel – musia piecť pečivo vo svojich priestoroch. Tým pádom máte zaručené, že si na týchto miestach kúpite kvalitné, poctivé pečivo.

Ako ale tradičná farncúzska bageta vznikla?

Nebudeme vás zaťažovať dlhou históriou chleba vo Francúzsku. Začneme až pri Ľudovítovi XIV., za vlády ktorého vznikli prvé dlhé chleby – bagety (aj keď vtedy sa tak ešte nevolali). Vraj boli oveľa dlhšie ako tie dnešné. So zlacnením surovín – najmä bielej pšenice – v 19.storočí došlo aj k rozmachu pekárstva a zlepšila sa dostupnosť bieleho chleba. Došlo aj k zlepšeniu kvality chlebov vo všeobecnosti, k čomu prispel aj vynález parných rúr, vďaka ktorým majú bagety chrumkavú kôrku a nadýchanú striedku.

Slovo bageta – baguette sa ako názov pre dlhý tenký chlieb  uchytilo až v roku 1920. Pochádza z latinského baculum, čo znamená niečo ako palica. K rozmachu bagiet vo Francúzsku prispel zákon, ktorý zakazoval prácu remeselníkov pred 4-tou hodinou rannou. Tým pádom by pekári neboli schopní napiecť čerstvý chlieb. Preto vraj vymysleli jeho tenšiu verziu, ktorá nielen rýchlejšie kysla, ale sa aj rýchlejšie upiekla.

400-ročné zdokonaľovanie postupov a receptúry vyústilo do obľúbeného pečiva, ktoré je dnes symbolom Francúzska a pečivom, ktoré sa stalo dostupným aj mimo túto krajinu.

Bagety – náš recept

A ak by ste si domácu bagetu chceli upiecť aj vy, máme pre vás recept:

Najprv si pripravíme prvé cesto – v miske zmiešame 120 g hladkej múky, 120 g vlažnej vody a štipku sušeného droždia. Tento krok je najlepšie spraviť večer. Pripravené prvé cesto prikryjeme a necháme ho cez noc na kuchynskej linke, aby nakvasilo a získalo bublinkovú konzistenciu.

Ráno dáme do misy kuchynského robota 420 g hladkej múky, 250 g vody, 1 balíček sušeného droždia a asi 12 g soli. Pridáme štartér  – prvé cesto a všetko spolu vymiesime na hladké cesto, ktoré ostane stále trochu lepkavé ale začína sa odliepať od okrajov misy.  Cesto dáme do olejom vytretej ďalšej misy, prikryjeme ho a necháme pri izbovej teplote kysnúť asi 45 minút. Potom ho ponaťahujeme – okraje cesta natiahneme do výšky a potom ich preložíme do stredu bochníka a necháme opäť 45 minút kysnúť, až kým cesto vidieľne nenarastie.

Vykysnuté cesto rozdelíme na 3 časti, z každej vyformujeme bochník a prikryté ich necháme poslednýkrát podkysnúť. Jednotlivé bochníky potom dlaňou roztlačíme na placku a poskladáme na tretiny ako list do obálky, dlaňami vygúľame na tenší dlhší tvar ako má bageta. Konce cesta postláčame a bagety uložíme na posledné kysnutie a tvarovanie na hrubšiu textíliu, ktorá bude držať ich tvar. Necháme ich 45 minút kysnúť.

Rúru vyhrejeme na 230 stupňov (ideálne v parnom režime), vykysnuté bagety narežeme žiletkou alebo narezávatkom a dáme ich na papieri na pečenie do vyhriatej rúry (na plech alebo na kameň). Pečieme ich asi 20 minút do zlatohneda.

Dobrú chuť 😊a napíšte ním, či sa vám bagety podľa nášho receptu podarili a ako vám chutili.


Bagety a iné francúzske dobroty

Francúzska gastronómia je výnimočná a hrdí sa mnohými dobrotami, ktoré sú dnes známe po celom svete. Bagety nevynímajúc. Na našej stránke sa môžete inšpirovať receptami na niektoré z nich, ktoré sme aj my odskúšali a vychutnali si. Kliknite na podstránku gastronómia a možno tam objavíte námet na váš dnešný obed či dezert.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.