gurmánske špeciality

TOP gurmánske špeciality na Azúrovom pobreží

Poďme sa pozrieť na vybrané gurmánske špeciality na francúzskom pobreží. Jedlo a nápoje sú v regióne azúrového pobrežia a okolia príležitosťou na stretnutie sa s rodinou alebo priateľmi. Porozprávať sa, zasmiať sa, dvihnúť poháre a pripiť si na pohodový život. Život v regióne Provensálsko – Alpy – Azúrové pobrežie (známe aj ako PACA), kde na vás čaká nespočetne veľa gurmánskych lahôdok, ktoré treba vyskúšať. A aby ste to mali jednoduchšie, my sme pre vás vybrali tieto dobroty:

Gurmánske špeciality

  • Začneme jedlom z ulice. Panisses: typický juhofrancúzsky „zájedok“, ktorý si kúpite na uliciach Marseille. Streetfood, ktorý zaženie hlad. Pripomína naše hranolčeky, ktoré sa vyrábajú z cícerovej múky a oleja, pečené v rúre alebo na panvici, ktoré si namáčate v ľubovoľných omáčkach alebo dipoch.
  • Potom, ak vás prepadne chuť na sladké, vyskúšajte maškrtu s milým názvom Chichi. Pri prechádzkach po Marseille na ňu narazíte v nejednom pouličnom stánku. Rozvoniavajú do diaľky a lákajú všetkých maškrtníkov. Prečo? Pretože tento streetfood, ktorý je veľmi obľúbený, je vysmážané pečivo, podobné našim šiškám. Má podlhovastý tvar, jemnú pomarančovú chuť a zvyčajne ich obalia v kryštálovom cukre.
  • Na záver jedla – štýlové zakončenie so špeciálnym likérom „génépi liqueur“. Je to tradičný bylinný likér v alpskej oblasti, hovorí sa, že je príbuzným absintu. Na rozdiel od absintu však obsahuje cukor. Preto hovoríme o likéri. Jeho chuti dominuje kamilka a najčastejšie sa podáva ako digestív, po jedle. 
  • V štvrtom bode sa pozrieme na zlato. Čierne. Viete, čomu sa hovorí „čierne zlato“? Hľuzovkám. Na námestí Place Frédéric Mistral môžete v stredy a štvrtky kúpiť tieto raritné huby priamo v stánku a porozprávať sa s ich pestovateľmi. Pretože oni sa vami určite radi podelia o svoje príbehy. Taktiež majú však napríklad aj cenné tipy, ako si ich čo najlepšie pripraviť.
Hľuzovky
  • Ďalšou gurmánskou špecialitou je, samozrejme, syr. Ten v tomto zozname nesmie chýbať. Krémový syr brebis brigasque si môžete kúpiť od trhovníkov z oblasti Vallouise a Briançon. Z ovčieho mlieka vyrábané krémové syry alebo špeciálne jogurty s príchuťou verbeny, borievky alebo yzopa lekárskeho treba jednoducho ochutnať.
  • Nasleduje marseillský  bouillabaisse. Je tradičným rybacím vývarom, v ktorom je zmes minimálne troch druhov rýb, prípadne môže obsahovať aj iné druhy morských plodov, napríklad slávky, kraby alebo chobotnice. K tomu sa podáva majonéza z olivového oleja, cesnaku a šafránu a krajec čerstvého chleba.
Bouillabaisse

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.