slaný koláč flan Provençal

Slaný koláč Flan Provençal

Francúzska gastronómia je nekonečnou inšpiráciou pre všetkých milovníkov dobrého jedla. Dnes si pripravíme ďalšiu typickú dobrotu, ktorú si vďaka nášmu receptu môžete kedykoľvek upiecť aj vy doma. Náš najnovší recept na slaný koláč Flan Provençal je jednoduchý a pomerne rýchly.

Recept na slaný koláč Flan Provençal

Napriek svojmu názvu sa nejedná o žiaden dezert, práve naopak. Je to slaný zeleninový koláč, podobný quichom, ktorý zvládne pripraviť aj začiatočník v kuchyni.

Prísady na slaný koláč Flan Provençal:

1 balenie hotového krehkého cesta (môžeme nahradiť lístkovým cestom alebo si ho pripravíme sami: zmiešame dokopy 150 g hladkej múky, 1 vaječný žĺtok, 1 PL šľahačkovej smotany, trochu soli a 80 g masla. Z týchto prísad vymiesime hladké cesto, ktoré necháme asi pol hodinu zabalené v potravinárskej fólii odpočinúť v chladničke.

Na plnku: 400 g cukety, 300 g cherry paradajok, 80 g syra Gruyère, 3 celé vajcia, 50 ml šľahačkovej smotany, olivový olej, soľ a čerstvo mleté čierne korenie.

Postup: Rozvaľkané krehké alebo lístkové cesto umiestnime na dno formy na tart (okrúhlej alebo štvorhrannej) a dlaňami ho jemne pritlačíme na dno a na okraje, aby sme vytvorili priestor, kam nalejeme plnku.

Na plnku rozšľaháme celé vajcia spolu so šľahačkovou smotanou, dochutíme ich soľou a čerstvo mletým čiernym korením. Umytú a osušenú cuketu nakrájame na asi pol cm plátky (pokiaľ je malá) alebo na kocky, ak je väčšia. Cherry paradajky umyjeme a osušíme. Pokojne môžeme pridať aj inú zeleninu, cibuľku, špenát, brokolicu a pod.

Pripravenú zeleninu naukladáme do formy s cestom, zalejeme ju rozšľahanými dochutenými vajíčkami a posypeme nastrúhaným syrom Gruyère.

Rúru predhrejeme na 210 stupňov, dáme do nej pripravený slaný koláč Flan Provençal a pečieme ho asi 35 minút, kým sa jeho okraje nesfarbia do zlatohneda a vajíčkovo – zeleninová plnka nestuhne.

Flan Provençal podávame čerstvo upečený ale aj studený. Hodí sa na ľahkú večeru, olovrant alebo aj ako niečo malé pod zub napríklad k vínu.

flan Provençal

Francúzska gastronómia

Viac inšpirácie z francúzskej gastronómie alebo receptov na domáce varenie či pečenie nájdete na našej stránke v sekcii gastronómia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.