Ostrovy Lérins

Ostrovy Lérins – 3. časť

V našom seriáli Ostrovy Lérins, kde sa spája krásna príroda a temná minulosť, pokračujeme treťou a poslednou časťou pútavého príbehu. Druhý z ostrovov Lérins má meno Svätá Margaréta (Sainte-Marguerite) a je väčší a rušnejší ako jeho „kláštorný“ sused.

Ostrovy Lérins – Sainte-Marguerite

Je dlhý asi 3 kilometre a široký približne 1 kilometer. Ide o prírodnú rezerváciu s borovicami a eukalyptmi, kde si môžete užiť prechádzku po botanickom chodníku Sentier Botanique alebo sa osviežiť na jednej z malých pláží. Najväčším lákadlom ostrova je stredoveká vojenská pevnosť Fort Royal, kde bol väznený tajomný Muž so železnou maskou, o ktorom sa hovorí, že bol bratom francúzskeho kráľa Ľudovíta XIV.

Kto bol tajomný väzeň, ktorý musel skrývať svoju tvár pred celým svetom?

O tomto mužovi sa začalo hovoriť vďaka Voltairovi, osvietenskému filozofovi a spisovateľovi. Ten vo svojom diele o dobe Ľudovíta XIV. písal o neznámom väzňovi nesmiernej krásy a vznešenosti, ktorý bol prevezený do pevnosti Fort Royal na ostrove Svätá Margaréta a tam strávil jedenásť rokov svojho života. Voltair tvrdil, že väzeň musel nosiť masku zo železa, a že ak by niekto odhalil jeho totožnosť, hrozila mu smrť. Hoci niektoré pramene príbeh o Mužovi so železnou maskou pripisujú iba výplodom Voltairovej fantázie, väčšina historikov sa zhoduje v tom, že Muž so železnou maskou skutočne existoval. Dokonca, že po rokoch, ktoré strávil na ostrove bol následne prevezený do Bastily v Paríži. Tam údajne nakoniec aj zomrel a pochovali ho pod menom Marchiali.

Ostrovy Lérins
Pohľad na mesto Cannes z ostrova Svätá Margaréta

Muž so železnou maskou – pravá identita

Jeho pravá identita však zostala utajená a je tomu tak až dodnes. Voltairova verzia bola inšpiráciou pre mnohých spisovateľov a filmárov, ktorí sa snažili odhaliť tajomstvo Muža so železnou maskou. Jednou z najpopulárnejších teórií je tá, že bol dvojčaťom Ľudovíta XIV., ktorého dal kráľ uväzniť, aby si udržal moc. Iní tvrdia, že bol kráľovým nevlastným bratom alebo dokonca jeho otcom. Niektorí historici sa domnievajú, že mužom s maskou bol Nicolas Fouquet, kráľov minister financií, ktorý sa dopustil zrady. Ďalšie zaujímavé teórie vedú k takým menám ako mušketier D’Artagnan alebo dramatik Molière. Z historických prameňov sa dozvieme aj o obsahu výpovedí očitých svedkov, vojakov, ktorí Muža so železnou maskou na ostrove strážili. Tí tvrdili, že išlo o veľmi významnú osobnosť, ktorej dokonca sám väzniteľ vykal a preukazoval hlbokú úctu. Naopak, väzeň mu tykal a choval sa k nemu z pozície vyššie postaveného.

Bol tajomný muž naozaj dvojčaťom Ľudovíta XIV.?

A ako s tým všetkým súvisí Napoleon?

Existuje aj teória, ktorá tvrdí, že Muž so železnou maskou nebol nikto dôležitý, ale mal dôležitého potomka. Podľa tejto teórie Muž so železnou maskou splodil vo svojom väzení dieťa a toto dieťa potom poslali na Korziku. Pomenovali ho “Buonaparte” (dobrého pôvodu). Ak by to bola pravda, mohlo by ísť o predka Napoleona Bonaparteho, neskoršieho cisára Francúzska. Aj sám Napoleon sa touto teóriou zaoberal, ale k uspokojivému výsledku sa nedopátral.


Väzenský luxus vo Fort Royal na ostrovoch Lérins

Cela Muža so železnou maskou je dnes hlavnou atrakciou ostrova Sainte Marguerite. Priamo na mieste si môžete prezrieť ako významný väzeň „býval“. Išlo pravdepodobne o najluxusnejšie väzenie vtedajšej doby v Európe a možno aj na svete. Jeho cela mala slušných 30 m2, vlastný krb, toaletu a na vtedajšiu dobu veľmi veľké okno (ale s tromi vrstvami mreží, pre istotu). Okno ústilo rovno do mora, keďže väzenie a samotná cela sa nachádzajú na vysokej skale. Väzenie je súčasťou vojenskej pevnosti Fort Royal, ktorú za kardinála Richelieua prestaval slávny pevnostný architekt Vauban. V pevnosti sa nachádza aj Musée de la Mer, kde si môžete pozrieť archeologické nálezy z morského dna nájdené v okolí ostrova, najmä z antických čias.

Fort Royal a pohľad na mesto Cannes

Pravdu o Mužovi so železnou maskou sa asi už možno nikdy nedozvieme, ale jeho legenda žije a bude žiť aj naďalej.

Prvé dve časti nášho seriálu Ostrovy Lérins – krásna príroda aj temná minulosť nájdete na našej stránke:

Ostrovy Lérins – 1. časť

Ostrovy Lérins – 2. časť

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.