socca

Gurmánske špeciality v Nice a na riviére

Ktoré gurmánske špeciality určite ochutnať v Nice? Mesto Nice neponúka len lákavé azúrové more, ale aj mnoho gurmánskych špecialít, ktoré si netreba nechať ujsť. Či už sa usadíte v niektorej z mnohých reštaurácií pozdĺž promenády alebo v starom meste, alebo sa skôr zastavíte na „street food“, určite si pochutíte.

Gurmánske špeciality

Spomedzi známejších kulinárskych špecialít nemožno vynechať šalát niçoise, o ktorom sme vám bližšie písali v nedávnom príspevku na našej stránke v časti Gastronómia. Ľahká večera zo zeleného šalátu, olív, rajčín, na tvrdo uvarených vajec a tuniaka (prípadne ančovičiek) vás zasýti a ešte stále vám ostane miesto aj na dobrý dezert.

U nás máme zemiakové placky, ale v Nice a okolí majú dobrotu tak trocha podobnú tej našej a nazýva sa socca. Socca je tiež placka, ale z cícerovej múky, ktorú tradične pečú na veľkých okrúhlych pekáčoch v peciach na drevo. Vďaka tomu má socca jedinečnú „zadymenú“ chuť. Zasýti vás, keď máte najväčší hlad a do večere je ešte ďaleko, dobre ale padne aj k vínu či pivu.

Gurmánske špeciality : Socca – placka z cícerovej múky

Ratatouille je nám všetkým dosť známe, ale určite ho aj tak ochutnajte, keď budete v Nice. Odtiaľto totižto recept na toto zeleninové jedlo pochádza (pôvodne sa pripravovalo s jahňacími rebierkami). Je to vlastne jednoduché jedlo pripravené zo zeleniny, ktorej je v Provensálsku dostatok – najmä rajčín, baklažánov a cukety. Receptov na ratatouille nájdeme dnes nespočetne veľa, rovnako aj spôsobov prípravy či príležitostí konzumácie. Niekde vám ho naservírujú ako hlavné jedlo, inde ako malý tapas pokrm, alebo ako prílohu k mäsu a rybám.

Pissaladière je ďalšia dobrota pochádzajúca z Nice, ktorú treba ochutnať. Je to niečo ako slaný koláč z kysnutého pizzového cesta, ktoré je bohato obložené vrstvou skaramelizovanej cibule, s olivami a ančovičkami. Kde majú pissaladière, tam majú zvyčajne aj rajčinovú verziu tejto dobroty zvanú Pichade. Odporúčame vyskúšať obe.

Gurmánske špeciality – Pissaladière a Pichade

Ak máte chuť len na niečo rýchle, zabehnite si do najbližšej pekárne na Pan bagnat. Je to niečo ako veľká žemľa (resp. pečivo okrúhleho tvaru) s plnkou. Do pečiva sa bohato naplní šalát niçoise, prípadne sa dochutí majonézou. Pôvodne vznikol tento kulinársky nápad na to, aby sa spotreboval deň starý chlieb či pečivo. Na zmäkčenie ho namáčali do olivového oleja a potom ho naplnili šalátom. Odtiaľ pochádza aj jeho názov, ktorý – vo voľnom preklade – znamená niečo ako „chlieb, ktorý sa kúpe“.

Gastronómia v Nice

Zaujíma vás gastronómia azúrového pobrežia? Nás tiež a preto sme pre vás na našej stránke pripravili rubriku venujúcu sa len tejto téme. Sladké či slané jedlá vám predstavíme aj vo forme receptov, ktoré môžete doma vyskúšať.

Viac námetov nájdete tu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.