expozície v múzeách

Expozície v múzeách na riviére

Dnes sa pozrieme bližšie na zaujímavé expozície v múzeách na Azúrovom pobreží. Francúzska riviéra ponúka skutočne široké možnosti vyžitia sa. Relax, šport, gastronómiu, ale aj kultúru. A do poslednej kategórie určite patria múzeá a galérie, ktorých je tu skutočne dosť aj pre tých najväčších fajnšmekrov.

Expozície v múzeách – čo sa oplatí vidieť?

Aj počas leta tu prebiehajú jedinečné výstavy a expozície, ktoré sa opletí navštíviť. Sú dočasné, nenechajte si ich preto ujsť. Zo skutočne širokej ponuky vyberáme aspoň zopár „čerešničiek“ na torte. Nami odporúčané expozície v múzeách vo vybraných mestách:

ANTIBES: Múzeum Peynet et du Dessin humoristique pozýva na výstavu kresieb a ilustrácií umelca Francoisa Ravarda. Jemné obrázky v nás vyvolávajú spomienky, príjemnú nostalgiu, prezentujú krásu, pravdu, naturálnosť ale aj trochu mystickosti a legendy.

Ak skôr uprednostníte známejšie umelecké mená, potom odporúčame Picassovo múzeum. V týchto dňoch práve pozýva na prehliadku diel umelca, ktoré toto múzeum zozbieralo za posledné dvadsaťročie. Nájdete ho v tomto meste v zámku Grimaldi.

BEAULIEU SUR MER: na oslavu stého výročia narodenia umelkyne Márie Callas bude až do tretieho septembra špeciálna výstava prezentujúca život tejto speváčky. Vo vile Kerylos tak predstavia kolekciu osobných predmetov speváčky, ako napríklad predmety každodennej potreby, noty, kostýmy či fotografie.

CANNES: mesto filmu pozýva na výstavu o slávnej herečke Romy Schneider, protagonistke Sisi. Herečka začala svoju kariéru v Nemecku ako 15-ročná a pokračovala potom neskôr vo Francúzsku. Do 27.8. si môžete pozrieť prierez jej tvorbou v podobe úryvkov z filmov, rozhovorov ale aj útržkov z jej denníka v Palais des Festivals et des Congrés.

GRASSE: hlavné mesto parfumov prináša výstavu reklamných kampaní na parfumy od ich počiatku. Tlačené (v podobe plagátov či obrázkových inzerátov, cez ilustrácie, filmové reklamy, až po moderné výjavy na sociálnych médiách.

expozície v múzeách – Grasse

MONACO: kráľovské mesto ponúka exkluzívnu výstavu impresionistu Moneta pri príležitosti 140.výročia jeho návštevy tohto mesta.  Nenechajte si ju ujsť, na ploche 2500 metrov štvorcových sa vám v plnej kráse ukáže takmer 100 jeho diel, ktoré doteraz nikdy neboli vystavované spolu. Výstava trvá do 3.septembra.

Ak vás aj z nášho výberu náhodou nič neoslovilo, takmer každé mesto na Francúzskej riviére má vlastnú galériu a múzeá alebo ponúka umelecké výstavy priamo na uliciach. Veríme, že si nájdete svoju tému.

Zdroj titulného obrázku: http://www.noblesseetroyautes.com/exposition-monet-en-pleine-lumiere-au-grimaldi-forum/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.