provensálsko

Provensálsko – časť 4

Náš seriál Provensálsko sa teší vašej priazni. Veľmi radi vám aj dnes predstavíme ďalšie zákutia nádhernej krajiny, pre ktorú sú typické levanduľové polia. O nich sme písali v minulej časti a dnes budeme pokračovať písmenkami M – P.

Provensálsko

Ménerbes

Ménerbes je malá ale nádherná dedinka v Provensálsku, ktorú preslávil britský spisovateľ Peter Mayle. Mayle sa presťahoval do Ménerbes v 80-tych rokoch minulého storočia a napísal tu sériu bestsellerov o svojom živote v Provensálsku. V nádhernej krajine vsadená dedinka je ako stvorená na pokojné prechádzky po miestnych dláždených uličkách, v ktorých môžete obdivovať tradičné kamenné domy.

Nîmes

Aj keď sa Nîmes nachádza už za hranicami Provensálska, zaraďujeme ho do tohto zoznamu kvôli spoločnej histórii, kultúre ale aj kvôli jeho celkovej podobnosti s týmto regiónom. Slnečné mesto Nîmes v regióne Occitanie, s niečo vyše 150 tisícmi obyvateľmi sa nazýva aj „francúzskym Rímom“. A to vďaka veľmi zachovalým pamiatkam pripomínajúcim taliansku architektúru Ríma. Napríklad v centre mesta nájdete románsku arénu, ktorej nebudete chcieť veriť, že má takmer 2 000 rokov. Prvotriednou historickou pamiatkou je aj románsky kostol Maison Carrée, ktorý dnes slúži ako galéria. A keď navštívite toto nádherné mesto, určite nevynechajte amfiteáter, ktorý je akoby dvojičkou rímskeho kolosea.

Orange

Trochu ospalé mestečko s krásnym „farebným“ menom stojí za návštevu. Podobne ako Nîmes má za sebou kus starovekej rímskej histórie a vidno to aj na starobylých budovách, ktoré sa zachovali. Jedným z nich je úžasné rímske divadlo, ktorého výnimočnosť potvrdilo aj UNESCO tým, že ho zapísalo do svojho zoznamu kultúrneho svetového dedičstva. Len kúsok od divadla sa nachádza románsky víťazný oblúk, ktorý je tiež hoden návštevy. A keď už sa nasýtite histórie Orange, vychutnajte si nejakú dobrú večeru s vínom v starom meste.

Pápežský palác v Avignone

Tento monumentálny palác sa stal od roku 1309 až do roku 1377 domovom siedmych pápežov predtým, než bola svätá stolica opäť presťahovaná do Ríma. Môžete o ňom čítať, môžete si pozerať jeho fotografie, vidieť ho naživo vás aj tak ohúri. Rovnako ako divadlo v Orange, aj tento palác je na zozname kultúrneho dedičstva UNESCO. Keď ho navštívite, čaká na vás výstava umenia rozložená do mnohých miestností, ale aj obrovská kuchyňa, v ktorej sa vraj zvyklo naraz piecť 50 volov… Určite si všímajte aj stropy, nádherné fresky zdobené zlatom alebo modrým lapisom lazuli.


Provensálsko je láska 🙂

Aj vás tak chytilo Provensálsko za srdce? Na našej stránke nájdete aj predošlé tri časti seriálu Provensálsko – ktoré vás prevedú týmto krásnym kúskom sveta krok po kroku.

Prečítajte si aj nasledovné:

Provensálsko – časť 1

pokračujeme druhou časťou : Provensálsko – časť 2

a čaká na vás aj časť tretia: Provensálsko – časť 3

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.