Provensálsko

Provensálsko – časť 1.

Ruku na srdce, čo vás napadne, keď počujete slovo „Provensálsko“?

Trúfame si povedať, že mnohí z vás práve odpovedali levanduľa. Alebo vintage štýl. A budete mať určite pravdu. Je to obraz, ktorý sa o Provensálsku šíri všetkými cestami. Ale povieme vám rovno, Provensálsko je oveľa viac. Tento región, pre nás jeden z najkrajších na svete, ponúka omnoho viac než len pastvu pre oči a zažité stereotypy.

Na našom blogu vám ho dopodrobna predstavíme aj so všetkými krásami, o ktorých ste možno doteraz nevedeli. Či už sa rozhodnete ísť do tohto regiónu na dovolenku alebo vás okúzlil tak, že sa sem chcete nasťahovať, u nás nájdete námety na to, ako si to celé užiť všetkými zmyslami.

Názov Provence pochádza zo slova provincia (historicky Rímska provincia). Táto oblasť bola pričlenená k Francúzsku až koncom 15.storočia, ale vraj aj po 500 rokoch si ľudia ponechávajú v srdci svoj hrdý nezávislý pôvod.

My vám Provensálsko postupne predstavíme v našom seriáli. Miesta hodné videnia od A po Z. Doslova.

Dnes písmená A-C

Predstavujeme Provensálsko

Apt

Apt je trhovnícke mestečko a každý „foodie“ a milovník pouličných trhov by ho mal navštíviť. A pre tradičný trh v Apt sa veru oplatí aj privstať si naň. Koná sa už po 900 rokov vždy v sobotu. Ak sa chcete vyhnúť davom turistov, odporúčame prísť sem medzi 8-10 h ráno. Typickým produktom tohto mesta je kandizované ovocie, ktoré sa vyváža do celého sveta. Už v 15.storočí si naň do Apt chodievali pomaškrtiť aj vysokí cirkevní hodnostári.

Pri sladkom ovocí však nekončíme. Apt má v ponuke oveľa viac. Napríklad historické hodiny na veži zo 16.storočia, postavené v gotickom provensálskom štýle, ktorým dominuje mriežková kupola. Pri potulkách mestom vás budú lákať mnohé vychyýrené cukrárne a obchody so sladkosťami a len málokto odolá levanduľovým špecialitám.

Les Baux-de-Provence (na titulnom obrázku)

Vraj oficiálne najkrašia dedina vo Francúzsku. Aj keď toto si asi o sebe myslí viac dedín 😊. Nad Baux-de-Provence sa týči stará ruina, ktorá „dohliada“ na pohodu v stredovekej dedinke s úzkymi uličkami, kaviarničkami a obchodíkmi, ktoré sa postarajú o to, aby ste sa neponáhľali. A aj napriek tomu, že počet obyvateľov nepresahuje 500 osôb, turistov sem príde ročne asi milión a pol.

Mestečko Carpentras

Carpentras

Na úbočí Mont Ventoux vás privíta mestečko s exotickým, románskym nádychom. Zdobia ho terakotové strechy a krásne fontány. V meste je snáď najstarší trh vo Francúzsku, pochádzajúci ešte z 12.storočia a najlepšie je ho navštíviť v piatok. Bude na vás čakať 350 stánkov, ktoré sa budú uchádzať o vašu priazeň tovarom ako sladkosti, zákusky, ovocie, zelenina, syr, hľuzovky, až po oblečenie, topánky či košíky. V meste však nájdete veľa historických budov a pamiatok, ako napr. gotická katedrála či synagóga, alebo navštívte Inguimbertine – jediné múzeum kníh vo Francúzsku s nádhernou zbierkou judaického umenia.

Život v Provensálsku

Aby človek stihol navštíviť všetky klenoty, ktoré ponúka Provensálsko, jedna dovolenka mu nestačí. Na niektoré miesta sa totižto oplatí vrátiť sa opäť. A nielen raz. Aj vy ste si už niekedy na dovolenke povedali, tak tu by som chcel bývať? My, ako milovníci Francúzskej riviéry vieme, aké to je. Dobrá správa však je, že život v Provevnsálsku nie je utópia. Prečítajte si viac, ak vás táto téma zaujíma.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.