nugát

Nugát

Keď počujeme slovo nugát, predstavíme si zmes lieskových orieškov a čokolády, ktoré vytvárajú neodolateľnú kombináciu chutí. Nugát, ktorý si ale kúpite na Francúzskej riviére a v Provensálsku je však dosť o inom.

Tak, ako majú Taliani torrone, Španieli turrón, tak majú Francúzi „nougat“. Je to však cukrovinka, ktorá okolo čokolády ani len nešla. Pamätáte si na „turecký med“, ktorý sa kedysi predával na váhu? Tak to je presne to, o čom sa v tomto článku dozviete viac.

Maškrta zvaná nugát

Prímorské krajiny majú – čo sa dezertov týka – častokrát veľa spoločného. Ich cukrovinky sú veľmi sladké, až presladené, mnohokrát obsahujú med a všade dostupné orechy. Má to svoje dôvody. V teplej klíme by krémové zákusky dlho nevydržali. Presladené cukrovinky alebo dezerty sú dôkladne zakonzervované cukrom či medom a odolajú tak aj vyšším teplotám počas celého roka.

Keď navštívite ktorékoľvek mestečko v blízkosti Francúzskej riviéry alebo v Provensálsku, všade natrafíte na obchody, v ktorých vám s radosťou veľkým hrubým nožom odseknú z veľkého kusa nugátu. Je sladký, žuvavý a každým sústom zahryznete do nejakého orieška – do mandlí, pistácií, lieskovcov alebo aj kandizovaného ovocia.


A čo to vlastne ten „nougat“ je?

A ako sa vyrába?

Vyrobiť si nugát nie je žiadna veda. Chce to len trochu skúseností a trpezlivosti a môžete si ho vyrobiť aj sami doma. Budete naň potrebovať vaječné bielky, cukrový rozvar (kryštálový cukor varený s vodou do teploty asi 112 stupňov) alebo med. A nesmieme zabudnúť na orechy, na veľké množstvo rôznych orechov (najmä mandlí, lieskovcov či pistácií). Do jemne vyšľahaných bielkov sa za stáleho šľahania vlieva horúci med alebo cukrový rozvar a táto zmes sa potom varí – šľahá vo vodnom kúpeli, až dokým sa nezmení na hustú bielu hmotu. Do nej vmiešame ľubovoľné množstvo opražených orechov (a nešetríme nimi) a potom celú zmes nalejeme do nádoby vystlanej fóliou alebo (prípadne tenkými oblátkami). Necháme cez noc stuhnúť a môžeme si nugát naporciovať.

Je len na našej chuti, či do zmesi orechov pridáme napríklad aj kandizované ovocie alebo nejakú príchuť. Obchody, v ktorých nugát ponúkajú, rovnako neostávajú len pri klasike. Dnes si v nich môžete kúpiť farebné verzie, verzie ochutené citrónom, kakaom a pod.

Prajeme vám dobrú chuť!

Ďalšie recepty na jedlá a dezerty typické pre oblasť Francúzskej riviéry nájdete na našej stránke v sekcii gastronómia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.