azúrová modrá

Azúrová modrá

Prečo je azúrová modrá takou obľúbenou farbou? Francúzska riviéra sa často nazýva aj Azúrové pobrežie. Všetci dobre vieme, že toto pomenovanie riviére „prischlo“ vďaka nádhernej azúrovej modrej farbe, ktorú má tamojšie more. Svojimi vlnami obmýva francúzske brehy od hranice s Talianskom až na juh krajiny prakticky až po Marseille.

Poďme sa ale spolu bližšie pozrieť, prečo je more na Francúzskej riviére tak neodolateľne krásne a ako pôsobí modrá farba na nás, ľudí.

Azúrová modrá – farba snov

Modrá farba sa často označuje aj farbou snov. V prírode je raritným darom. Ale prečo raritným? Poviete si, veď modrá je obloha, modrá je voda….Dôvod však tkvie niekde inde.

Modrá je najmenej bežná farba, ktorá sa v prírode vyskytuje. Voda a vzduch sú v skutočnosti bezfarebné. Voda má len schopnosť odrážať vo vyššej miere tú vlnovú dĺžku svetla, ktorú naše oko vníma ako modrú. Prekvapivo, aj modré motýle či vtáctvo sa nerodia modrými. Krásu ich krídel modrej farby má na svedomí opäť len odraz svetla.

Je teda v prírode vôbec modrá farba? Ako to vlastne je?

Skutočná modrá farba – čiže modré farbivo – sa dá nájsť v malom množstve vybraných rastlín a hornín. Asi 7 percent kvetov obsahuje reálne modré farbivo, výroba ktorého stojí rastlinu veľa energie. Rastliny, ktoré sú v prírode modré, sú modré preto, lebo to je otázkou ich prežitia. Napríklad vysokohorské rastliny, ktoré by inak včely nezaregistrovali a neopelili.

Už Egypťania sa snažili získať vzácne modré farbivo z kameňa Lapislazuli alebo iné národy z azuritu. Získavanie modrej farby si vyžadovalo náročný a zdĺhavý proces, preto si modrú mohli dovoliť používať len tí bohatí.

azúrová modrá

Dnes je situácia iná a modrá farba nie je viac „podpultovým tovarom“. Vedeli ste, že modrú uviedlo najviac ľudí ako svoju obľúbenú farbu? Niet sa čomu čudovať. Na naše podvedomie pôsobí modrá farba ochladzujúco a upokojujúco.

Vďaka týmto účinkom máme modrú farbu radi. A nie nadarmo sa nám tak páči len tak ležať a pozerať na nebo alebo sa vrhať do azúrovo modrého mora na pobreží Francúzskej riviéry. Poetické pomenovanie „azúrové pobrežie“ dal riviére právnik a básnik  Stéphen Liégeard vo svojej knihe La Côte d’Azur, ktorú publikoval koncom 19.storočia.


Azúrová modrá na Francúzskej riviére

Keď navštívite Francúzsku riviéru, azúrová modrá vás očarí. Kdekoľvek sa usadíte pri mori a zadívate sa do diaľky, šum mora a najmä tá povestná azúrová modrá rozlejú pokoj vo vašej mysli. Inšpirujte sa v našom článku, ktoré pláže na azúrovom pobreží sú tie najkrajšie a vy si na nich budete môcť vychutnať svoju pokojnú chvíľu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.