Provensálsko - časť 3

Provensálsko – časť 3

Pokračujeme  v našom cestovateľskom seriáli po krásnej krajine zvanej Provensálsko. V predchádzajúcich dvoch častiach sme už spolu prešli zaujímavé dedinky a usadlosti, ktoré v turistických sprievodcoch nenájdete. Napriek tomu sú hodné návštevy a obdivu. Či už kvôli svojej historickej hodnote, kráse alebo atmosfére.

Dnes pokračujeme vo virtuálnom cestovaní a spoznávaní okolia Francúzskej riviéry ďalšou časťou.

Provensálsko

Abbaye St Hilaire

Medzi Lacoste a Menerbes, na slnečnom útese je usadené mestečko Abbaye St.Hilaire, ktorého história siaha až do 5.storočia. Je to vlastne opátstvo, ktoré nesie prívlastok národnej pamiatky. Nejakú dobu toto opátstvo dokonca slúžilo ako farma, až kým ho v roku 1961 zreštauroval pár nadšencov, René a Anne-Marie Bride z Reimsu.

IIsle-sur-la-Sorgue

Malebné mestečko vybudované pozdĺž rieky Sorgue ponúka svojim návštevníkom možnosť vidieť klasické starobylé mlynské kolesá umiestnené kde-tu pri rieke. Mnohé z nich sú dnes už obrastené machom a sú svedkom dávnych dôb. Nie je to však všetko, čím vás toto mestečko bude lákať. Je rajom pre milovníkov tak trochu zabudnutých vecí. Na každom rohu totiž nájdete menší či väčší obchodík so starožitnosťami, ale aj unikátne trhy stariniek.

Joucas

Neďaleko mesta Gordes, na ceste smerom na Roussillon sa nachádza malá dedinka zvaná Joucas. Sedí na úbočí pohoria Mont de Vaucluse a tichučko čaká na návštevníkov, ktorí milujú pokojné prechádzky staručkými ulicami. Keď sa poprechádzate a pozriete si napríklad kostol s obdivuhodnými maľbami a dekoráciami, určite sa zastavte na obed v jednej z viacerých útulných reštaurácií. 

Kabellion (známy tiež ako Cavaillon)

Na tomto mieste môžete zažiť cestu späť v čase až do dôb románskych. Vtedy si tu indo-európske kmene stavali na kopcoch nad riekami svoje opevnenia. Dnes si v meste môžete pozrieť nádhernú historickú katedrálu, ktorej pôvod siaha až do začiatku 12.storočia. Podobných historických kúskov nájdete pri prechádzke mestom viacero, napríklad zvyšky románskych stavieb (ako románsky oblúk), či kaplnku na vrchu Saint-Jacques, kam si môžete spraviť malú túru a z vyhliadkového miesta pozorovať ďaleké okolie.

Provensálsko a levanduľové polia

Levanduľa je symbolom Provensálska a budete sa s ňou pri potulkách týmto voňavým krajom stretávať veľmi často. Mimoriadne krásne levanduľové polia si môžete pozrieť v okolí Luberonu. Najmä však v dedinke Sault alebo v opátstve Abbaye de Sénanque v Gordes, kde ju pestujú a zberajú mnísi z opátstva. Najväčším levanduľovým poľom vo Frabcúzsku je Plateau of Valensole a nájdete ho medzi Luberonom a Gorge du Verdon.

Seriál Provensálsko

Máte radi Provensálsko? Tak potom si určite prečítajte aj naše predchádzajúce časti seriálu o tomto regióne:

Provensálsko – časť 1

Provensálsko – časť 2

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.