Provensálsko Gordes

Provensálsko – časť 2.

Spoznávať Provensálsko je nádherné. Toľko impulzov pre všetky naše zmysly, že človek si len ťažko vyberá. Vidieť všetko sa nedá, preto sme pre vás pripravili náš seriál o Provensálsku, v ktorom vám vždy predstavíme tie naj miesta, ktoré sa oplatí navštíviť, navnímať a zažiť.

Dnes pokračujeme druhou časťou nášho seriálu Provensálsko a predstavíme si podľa abecedného zoznamu písmená D-G.

Rieka Durance

Najznámejšou riekou Provensálska (a štvrtou najväčšou vo Francúzsku) je rieka Rhône. Dnes vám však ale chceme predstaviť rieku Durance, ktorá je tiež doma v Provensálsku. V histórii Provensálska mala vždy dôležitú úlohu a často sa o nej písalo či hovorilo. Táto vraj zradná a rozmarná rieka sa nedala len tak poľahky pokoriť, bola však významnou dopravnou tepnou, dôležitou pre obchod tohto regiónu. Pramení v jazere Serre-Poncon v Alpách a pri Avignone sa vlieva do rieky Rhôny. Je dôležitým zdrojom vody, vďaka ktorému v Provensálsku tak prekvitá poľnohospodárstvo. Údolie rieky Durance je rajom pre milovníkov prírody a outdoorových športov ako je turistika, raftovanie, kaňoning, skalolezectvo, jazda na hroských bicykloch či zdolávanie ferrát.

Eygalières

Malá obec s menej než 2 000 obyvateľmi, uhniezdená pri pohorí Alpilles pozýva návštevníkov zažiť na vlastnej koži atmosféru Provensálska. Miesto, kde sa každý pozná s každým a ráno si prikývne na pozdrav cestou do miestnej pekárničky. Miesto, kde tak trochu zastal čas, kde si človek v pokoji vychutná kávu alebo obed v malej reštaurácii s terasou, alebo kde sa všetci stretnú v piatok ráno na trhu. Za návštevu určite stojí kostol St. Laurent z 12.storočia alebo ruiny kaplnky Bielych kajúcnikov zo 16.storočia. A vraj sa človeku niekedy podarí stretnúť tu skutočnú celebritu…

Flassan

Prečo by mal niekto chcieť navštíviť obec tak malú, že v nej žije ledva 500 obyvateľov? Dedinka leží na úpätí pohoria Mont Ventoux, uprostred ovocných sadov a viníc. Nenájdete ju síce spomenutú v žiadnom turistickom sprievodcovi, kúzlo tejto dedinky však spočíva v tom, že pri jej návšteve sa vám aspoň na chvíľu zastaví čas a posunie sa ešte aj späť. Pokojná a neskutočne krásna dedinka s budovami okrovej farby, s malým námestím s fontánkou a prastarou práčovňou, kde kedysi ženy právali bielizeň. Ideálne miesto na oddych a na cvaknutie zopár unikátnych fotografií.

Gordes

Dnešnú zbierku malebných obcí provensálska uzatvárame dedinkou Gordes. Je to oficiálne jedna z najkrajších dediniek vo Francúzsku vôbec. Terasovité, husto domami lemované uličky vás dovedú až na vrchol kopca, na ktorom je postavený stredovený zámok. Ak toto miesto navštívite, aj vy tu necháte kus svojho srdca, podobne ako maliari Renoir, Picasso, Matisse a Van Gogh.

Provensálsko – cestovateľský seriál

Dnes sme vám predstavili druhú časť nášho cestovateľského seriálu o Provensálsku. Ak vám prvá časť ušla, môžete si ju prečítať na našej stránke.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.