kedy ísť na Francúzsku riviéru

Kedy ísť na Francúzsku riviéru

Plánujete navštíviť Francúzsku riviéru a premýšľate nad tým, kedy sa tam vybrať? Kedy je vlastne najlepšia sezóna na tomto krásnom mieste? Odpoveď vás možno prekvapí. Na Francúzskej riviére je totiž sezóna stále a nikdy nekončí. Bez ohľadu na ročné obdobie vám Azúrové pobrežie a región PACA ponúka počas celého roka dôvody, prečo sa tam vybrať.

Kým sa iné letné destinácie pri mori po skončení prázdnin vyľudnia a sezóna sa skončí, Francúzska riviéra má aj naďalej „otvorené“. Je veľmi živým a pulzujúcim regiónom od januára až po december. Nestráca na svojej atraktivite ani po skončení letných prázdnin, ani v zime, dokonca ani na jar a už vôbec nie na jeseň.

Francúzska riviéra má v porovnaní s inými dovolenkovými destináciami niečo navyše. Niečo jedinečné, čo výrazne zvyšuje jej atraktivitu. Unikátnu polohu medzi azúrovým morom, voňavým Provensálskom a majestátnymi Alpami. A preto si na riviére vychutnáte či už letnú dovolenku, jesenné Beaujolais, zimnú lyžovačku na desiatkach až stovkách kilometrov lyžiarskych trás, alebo jarné karnevaly, filmové festivaly, či športové podujatia.

Pretože sezóna sa na Francúzskej riviére nikdy nekončí.

Kedy ísť na Francúzsku riviéru?

Odpoveď je jednoduchá – kedykoľvek.

JANUÁR:

Aj keď sú januárové teploty nad bodom mrazu ale stále pod 10 stupňami a na kúpanie to je málo, vychutnajte si slnečné prechádzky na pláži a promenáde bez davov turistov. Navštívte akúkoľvek reštauráciu bez nutnosti rezervovať si miesto vopred, múzeá alebo sa vyberte do Álp zalyžovať si. Odporúčame stredisko v tradičnom horskom štýle Valberg alebo moderné stredisko Isola 2000 či Auron, ktoré ponúkajú spolu skoro 350 km vysoko kvalitných lyžiarskych tratí a všetky sú vo vzdialenosti do 90 km od Nice. Na druhej strane, hoci o čosi menšie a skôr také rodinné stredisko, Gréolières-les-Neiges, sa zase pýši panoramatickým výhľadom na more a nachádza sa iba 60 km od pobrežia (len 22 km vzdušnou čiarou!).

FEBRUÁR:

Navštívte citrónový festival v nádhernom malebnom mestečku Menton, len 30 km na východ od Nice. Alebo chcete viac vzrušenia? Potom si nenechajte ujsť karneval v Nice.

kedy ísť na Francúzsku riviéru
Menton

MAREC:

Teploty sa začínajú pomaly zvyšovať, dni sa predlžujú a vy si môžete užiť čoraz viac slnka. Marec je na riviére populárnym mesiacom pre outdoorové športy, sadnite na bicykel, choďte si zabehať, dajte si prechádzku či túru.

Na riviére to začína žiť

APRÍL:

V apríli sa pomaly začína otvárať letná sezóna. Aj keď teploty ešte nedosahujú takú úroveň, aby sme si išli zaplávať do mora (ak nerátame otužilcov), čoraz viac času ľudia trávia vonku, posedávajú v reštauráciách na príjemnom jarnom slniečku a pri dobrom jedle alebo pohári vína.

šalát Nicoise
šalát Nicoise

MÁJ:

Mesiac, kedy riviéra začne kvitnúť. V uliciach pribúda ľudí, na teplomeri stúpa teplota a ľudia odkladajú svetre a bundy. V máji sa každoročne koná v Cannes filmový festival alebo preteky formule 1 v Monaku.

Formula1
Formula1

Leto a jeseň na Francúzskej riviére

JÚN:

Začína leto. Ideálny mesiac na pokojnú letnú dovolenku, kedy ešte nie je úplná sezóna, a tým pádom tu môžete dovolenkovať za výhodnejšie ceny. Navyše, turistov je tu pomenej. Už v júni sa môžete opaľovať sa na pláži celý deň.

JÚL:

Aj keby sa v júli nič nedialo, je to ideálny mesiac na elitnú dovolenku plnú slnka, kúpania v azúrovom mori a vychutnávania si promenád. V meste Nice sa v júli koná známy džezový festival a pri príležitosti francúzskeho národného sviatku dobitia Bastily si môžete užiť spektakulárne tradičné ohňostroje. V stredisku Les Deux Alpes, v dostupnosti od pobrežia ako z Bratislavy do Vysokých Tatier, môžete priamo na ľadovci lyžovať dokonca aj v júli či auguste.

Nice
Villefranche-sur-Mer a v diaľke Cap Ferrat

AUGUST:

Je najobľúbenejším časom na návštevu Francúzskej riviéry. Teploty dosahujú svoje maximá, voda je na konci augusta najteplejšia v roku a na celej riviére prekvitá turizmus.

SEPTEMBER:

Podobne ako jún, september je opäť ideálnym obdobím na návštevu riviéry, pokiaľ uprednostňujete pokojnejšie obdobie. Väčšina turistov sa vráti domov, domáci začnú chodiť do práce, ale počasie je stále veľmi príjemné na oneskorenú letnú dovolenku. Stále sa dá bez problémov kúpať v mori a vychutnávať si umenie žiť so všetkým, čo k tomu patrí.

OKTÓBER:

Teploty v októbri poklesnú. Cez deň však ostávajú veľmi príjemné, večer sa už ale žiada obliecť si možno aj sveter. Je to však nádherné obdobie najmä pre milovníkov vín. Koncom októbra začínajú prichádzať na trh mladé vína a všetci tí, ktorí ich majú radi, si tu prídu na svoje.

NOVEMBER:

Ideálny mesiac na spoznávanie kultúry tohto regiónu. Počasie nie je úplne vhodné na kúpanie, hoci stretnúť kúpajúcich sa na riviére aj v novembri nie je až také výnimočné. Občas môže aj pršať, ale to nám nebráni v tom, aby sme navštívili niektoré z mnohých múzeí či galérií a oddávali sa kultúrnemu vyžitiu. November je tiež sezóna Beaujolais Nouveau, ktoré sa dá ochutnať najskôr tretí štvrtok v novembri, ktorý je stanovený ako deň každoročného uvedenia tohto mladého vína na trh.

Ani v zime sezóna nekončí

DECEMBER:

Aj v Nice je december pokojným mesiacom, kedy sa ľudia pripravujú na záver roka. Ak sa sem vyberiete v tomto mesiaci, okrem lyžovania v Alpách si určite nenechajte ujsť vianočné trhy a nádhernú a jedinečnú vianočnú atmosféru prímoria. A zažiť Vianoce či Silvester priamo pod palmami? To môže byť tiež veľmi zaujímavá až exotická skúsenosť. Čo poviete?

Ako sami vidíte, odpoveď na otázku, kedy ísť na Francúzsku riviéru je jednoduchá. Kedykoľvek. Počas celého roka tu na vás čaká program, ktorý nesklame a vy si môžete užívať od gastronómie, cez more až po hory všetko. Sme presvedčení, že ak navštívite tento región, sklamaní určite nebudete.


 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.