Formula 1

Formula 1 na Francúzskej riviére

V hlavnom meste Monackého kniežatstva Monte Carlo sa preteky Formula 1 uskutočnili prvý krát ešte v roku 1929. V tom čase sa pán menom Antony Noghes rozhodol zorganizovať súťaž automobilov medzi svojimi známymi a členmi monackého automobilového klubu. Následne sa Monte Carlo zapísalo do súťažného kalendára F1 až v roku 1950. Od roku 1955 sa ale preteky Grand Prix konajú v Monaku pravidelne každý rok.

Veľká cena Monaka / Grand Prix de Monaco v roku 2022

Na pretekoch F1 v Monaku sa každoročne stretávajú tí najslávnejší a najbohatší prominentní hostia a sponzori. Ide o jedno z najprestížnejších podujatí na svete. Každý pilot formuly 1 by sa chcel stať víťazom práve v Monaku, keďže Monako vždy prináša určitú dávku nefalšovanej slávy a nesmrteľnosti. Avšak stáť na stupienku víťazov na pretekoch v Monte Carlo nie je vôbec jednoduché, nakoľko len kombinácia precízneho riadenia, technickej dokonalosti a statočnosti zaručí vysnívané víťazstvo. Ikonická F1 Grand Prix de Monaco je prešpikovaná atmosférou, ktorá sa vytvorí len raz za sezónu. Monacké preteky F1 sú typickým vrcholovým a noblesným podujatím aké sú typické práve pre Francúzsku riviéru.

Tohtoročná Veľká cena F1 sa konala od piatku do nedele v dňoch od 27. do 29. mája 2022. Veríme, že ani vy ste si nenechali ujsť túto adrenalínovku, ak nie priamou účasťou v uliciach Monte Carla, tak aspoň pri televíznych obrazovkách. Monacký okruh je totiž známy svojou veľmi úzkou traťou vlniacou sa mestskými uličkami hlavného mesta a prístavom, kde úsekov vhodných na predbiehanie je ako šafranu. Bohémsky život na Francúzskej riviére podtrhujú jachty bohatých a slávnych, ktoré v prístavnej časti lemujú pretekársku trať.

formula 1
Foto: https://www.tomsguide.com

Formula 1 a jej okruh

Samotná trať pozostáva z okruhu Circuit de Monaco v Monte Carlo, ktorý má dĺžku 3,337 kilometra. Počas 78 kôl pretekári najazdia vo svojich monopostoch celkom 260,29 kilometrov. Obrovskú náročnosť trate vedúcej po úzkych monackých cestách najlepšie charakterizoval Nelson Piquet, ktorý poznamenal: „Je to ako pilotovať helikoptéru v obývačke.“ To musí byť naozaj majstrovské umenie, dokázať riadiť automobil v brutálnej rýchlosti skoro 300 km/h nielen po úzkych uličkách, ale snažiť sa ešte aj niekoho predbehnúť. A práve predbiehanie je na tejto trati obrovskou výzvou pre každého pilota. Je až tak neskutočne náročné, že na Grand Prix F1 v roku 2003 nebol zaznamenaný dokonca ani jeden predbiehací manéver! Napriek tomu túto trať zbožňujú všetci jazdci, nakoľko v nich vyvoláva obrovský adrenalín a povzbudzuje ich do neuveriteľných výkonov, kde z minima musia vyťažiť maximum.

formula 1
Foto: https://distinguishedtraveller.com

Tohtoročný víťaz Formula 1

Víťazstvo na predošlom ročníku pretekov patrilo Holanďanovi menom Max Verstappen z tímu RED BULL RACING RBPT, ktorý sa do tohtoročnej Grand Prix vyznamenal až štyrmi ďalšími víťazstvami. O dve menej mal na konte domáci jazdec Charles Leclerc z tímu FERRARI. Najväčšími favoritmi na víťazstvo pred veľkou jazdou preto boli práve títo dvaja piloti, ktorí si dovtedy rozdelili všetky prvé miesta v aktuálnom ročníku.

Trať v Monaku je ale nielen náročná, ale aj nevyspytateľná. Potvrdzuje to aj finálne umiestnenie na konci pretekov. Na najvyšší stupienok sa postavil tímový kolega doteraz najlepšieho pretekára Maxa Verstappena z RED BULL RACING RBPT mexičan Sergio Perez s časom 1:56:30.265. Striebro si vyjazdil španiel Carlos Sainz z FERRARI, ktorý zaostal za víťazom len o 1.154s. Samotný Max Verstappen skončil až tretí so stratou 1.491s.

Veríme, že aj vy ste tento rok cítili ten adrenalín rovnako ako my. Ale byť tam prítomný osobne, to je „iné kafe“😊 Ale prečo to nevyskúšať napr. o rok, veď Francúzska riviéra je naozaj len na skok..

Ďalšie tipy na aktivity na Francúzskej riviére

Na Francúzskej riviére sa nudiť nebudete. Okrem pretekov Formula 1 na vás čaká oveľa viac atrakcií a aktivít, ktoré musíte zažiť. Prečítajte si o nich v našom článku Čo robiť na Francúzskej riviére alebo navštívte aj Menej známe miesta na Francúzskej riviére.

Titulné foto: https://www.skysports.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.