Menton

Mesto Menton

Keď prichádzate na Francúzsku riviéru autom, najskôr asi pocestujete cez Taliansko. A hneď za talianskou hranicou vás privíta malé mesto Menton. Len ťažko zhrnúť do pár viet opis tohto unikátneho mestečka, ktoré v sebe kombinuje dve kultúry – francúzsku a taliansku.

Mesto Menton – perla na Francúzskej riviére

Najlepšie je vybrať sa tam na výlet a vychutnať si ho na vlastné oči. A vlastne prečo len oči. Menton treba zažiť všetkými zmyslami.

Mesto Menton historicky patrilo k talianskym kniežatstvám, k Francúzsku sa pripojilo až v druhej polovici 19.storočia. Má špeciálnu stredozemnú mikroklímu, vďaka ktorej sa v Mentone mimoriadne darí citrusom, najmä citrónom, ktoré sa stali neoficiálnym symbolom mesta.

V tomto pastelovom meste sa oplatí stráviť aspoň 1 deň.

  • Naplánujte si prechádzku starým mestom: úzke uličky pomedzi pastelovo sfarbené domy vás budú samé viesť a nepotrebujete ani konkrétny cieľ. Lebo v tomto prípade je cieľom samotná cesta, prechádzka a túlanie sa mestečkom. Obdivujte staré budovy, okná ozobené prastarými okenicami a pestrými kvetmi, nepravidelné schody či raj fotografov, starodávna cesta pozdĺž Rue Longue.
  • Navštívte barokovú baziliku sv. Michaela Archanjela, ktorá sa vypína do výšky 53 m. Postavili ju v 17.storočí a zasvätili patrónovi Mentonu.
  • Kochajte sa výhľadmi z najlepších miest: ak hľadáte najlepšie výhľady z výšky, navštívte starý cintorín na kopci, ktorý je najvyšším bodom Mentonu. Na cintoríne pochovali už v minulosti mnohých obyvateľov medzi ktorých národnostne patrili aj Prusi, Rusi ale aj členovia anglickej aristrokracie. Z tohto bodu budete mať mesto a more ako na dlani.
Menton
Menton – bazilika sv. Michaela Archanjela

Čo sa ďalej oplatí vidieť v Mentone?

  • Pre milovníkov umenia odporúčame zastávku v múzeu Jeana Cocteaua, scenáristu, dizajnéra, autora a filmového režiséra, ktoré sa nachádza v Bastione, pevnosti zo 17.storočia.
  • Menton a flóra – ako sme už spomenuli, Menton má unikátnu mikroklímu, vďaka ktorej sa tu flóre mimoriadne darí. Vďaka tomu získalo mesto niekoľko ocenení práve za výnimočnosť rastlinstva. Navštívte preto subtropickú záhradu, ktorá vás očarí výberom raritných rastlín z celého sveta.
  • Botanická záhrada – trochu bližšie pri mori sa nachádza botanická záhrada, ktorá je pre návštevníkov oázou pokoja. Na ploche 1 hektára sa môžete kochať záhradou vystavanou v taliansko-provensálskom štýle a obdivovať napríklad špeciálnu amazónsku obriu vodnú ľaliu.
  • Poďme k moru – rovno na pláž La Plage des Sablettes. Lemuje staré mesto a ponúka unikátny pohľad na 16 oblúkov napoleonského rádu, pieskovú pláž a nezabudnuteľnú pastelovú scenériu starých mentonských domov, z ktorých sa vám zastaví dych.
  • Mentonský trh – to pravé miesto pre gurmánov ale aj milovníkov suvenírov. Zastavte sa v tržnici Les Halles a nezabudnite si kúpiť voňavý citrónový suvenír.
  • Menton v zime – je rovnako aktraktívny ako v letnej sezóne. Minimálne vo februári na vás čaká nezabudnuteľný zážitok, ktorý sa len tak nevidí. Citrónové slávnosti pripomínajú veľké svetové karnevaly – len ústrednou témou sú citróny a ovocné sochy či výtvory z nich.
  • Citrusy – ešte chvíľu pri nich ostaneme. V Mentone sa im darí a ak navštívite citrusové záhrady v Palais Camolés, môžete tu obdivovať až 137 rôznych druhov citrusov.
Menton
Mentonské citróny

Tak teraz už skutočne nemusíte váhať, či navštíviť mesto Menton. Len pol hodinu vlakom od mesta Nice a verte, že nech sa do Mentonu vyberiete v akýkoľvek mesiac v roku, očarí vás.

Ak plánujete výlet po Francúzskej riviére, odporúčame vám aj ďalšie naše tipy na výlety:

Michellinská dedinka Gordes

Stredoveké mestá na riviére

Mesto Nice

Saint Paul de Vence

Antibes a Juan-les-Pins

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.