ostrovy Lérins

Ostrovy Lérins – 1. časť

Ak sa vydáte na južné pobrežie Francúzska, neďaleko slávneho Cannes, môžete naraziť na dve zelené perly, ktoré sa vynárajú z azúrového mora. Sú to ostrovy Lérins (Îles de Lérins), ktoré skrývajú nielen nádhernú prírodu, ale aj tajomné príbehy.

Ostrovy Lérins – krásna príroda, temná minulosť

Ostrovy sú tak zaujímavé, že sa nám do jedného článku nezmestí všetko, o čo by sme sa s vami radi chceli podeliť. Pripravili sme preto pre vás takú minisériu pozostávajúcu z troch častí. V tej prvej vám predstavíme súostrovie Lérins tak trochu zo všeobecna. V druhej sa s vami podelíme o krásy ostrova Svätého Honorata (Île Saint-Honorat). Nájdete na ňom starodávny kláštor, ktorý bol v stredoveku centrom duchovného a kultúrneho života Európy. A na koniec to najlepšie. Pozveme vás na výlet na ostrov Svätej Margaréty (Île Sainte-Marguerite), opradený vzrušujúcim tajomstvom. Na ostrove sa nachádza vojenská pevnosť s temnou minulosťou. V jej útrobách bola dlhé roky uväznená na príkaz kráľa „Slnko“ Ľudovíta XIV. jedna z najväčších záhad francúzskej histórie – Muž so železnou maskou.

Takže začneme trochu zľahka.. 😊


Rodinný piknik na ostrove

Na oba ostrovy Lérins sa dostanete pohodlne loďou z Cannes alebo aj Nice za pár minút. Napr. aj so spoločnosťou Trans Côte d’Azur, ktorá ponúka veľmi zaujímavé výlety loďou po celej riviére za veľmi prijateľné ceny. Je to ideálny spôsob, ako uniknúť z hluku a davov na Azúrovom pobreží a vychutnať si pokoj a krásu prírody. Ostrovy Lérins sú tiež ideálnym miestom na piknik. Jedlo si môžete priniesť so sebou, ale je viacero možností ako sa pohostiť aj priamo na mieste. Môžete si vybrať napr. z ponuky sendvičov, hranoliek, palaciniek a iných dobrôt v stánkoch s jedlom a občerstvením. Alebo si vychutnať možno aj posedenie v jednej z dvoch miestnych reštaurácií na ostrove Svätej Margaréty.

Ostrov Sv. Margaréty

Ostrovy Lérins a podmorské ekomúzeum

Na ostrove Svätej Margaréty, na opačnej strane ako Fort Royal, nájdete prvé podmorské ekomúzeum vo Francúzsku ako aj v celom Stredomorí. Na vlastnej koži si vychutnajte rekreačné ponory. Obdivujte sochy ponorené v azúrovom mori vo vzdialenosti 84 až 132 metrov od brehu v hĺbke 3 až 5 metrov. Nepotrebujete ale žiadnu potápačskú výstroj, bude vám stačiť byť vybavení iba potápačskými okuliarmi alebo maskou a šnorchlom. Prístup do ekomúzea je voľný a je chránený aj zákazom kotvenia lodí.

Pohľad na mesto Cannes z ostrova Sv. Margaréty

Ohňostroj na lodi

V letných mesiacoch sa v Cannes konajú veľkolepé ohňostroje ako súčasť Festivalu pyrotechnického umenia. A ako si to najlepšie užiť? No predsa z mora z paluby lode! Túto možnosť ponúka viacero spoločností, rovnako aj Trans Côte d’Azur, a to nielen z odchodom z Cannes ale aj Nice.  Z lode budete mať úžasný výhľad na farebné svetlá nad morom i nad pevninou. Krásny zážitok..

Tak ako? Namotivovali sme vás na výlet? Ak budete najbližšie na Francúzskej riviére, určite si zaraďte do svojho programu návštevu týchto ostrovov. Ohúria vás krásnou prírodou ale aj napínavým príbehom z histórie.

Už čoskoro vám prinesieme druhú časť nášho miniseriálu pod ázvom Ostrovy Lérins. Nenechajte si ujsť malý exkurz do minulosti týchto výnimočných ostrovov v blízkosti mesta Cannes na Francúzskej riviére.

Viac námetov na výlety na Francúzskej riviére nájdete na našej stránke v sekcii cestovanie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.