Saint Paul de Vence

Saint Paul de Vence

Len necelú pol hodinu od centra mesta Nice, mierne na severozápad, sa nachádza malebné mestečko s názvom Saint Paul de Vence. Nazýva sa mestečkom umelcov a vyznávačov umenia žiť – l´art de vivre. A nie je to len pomenovanie. St.Paul de Vence naozaj žije umením, vychutnávaním si momentov dňa a pohodou.

Toto stredoveké mestečko s vyše 1000 ročnou históriou je obklopené pôvodnými hradbami, ktoré strážili jeho pokoj. Dnes je prístupné peším turistom a nie je nič krajšie, ako sa pokojne prechádzať jeho úzkymi, malebnými uličkami, kde-tu si sadnúť na kávu, či si vychutnať chutný obed z čerstvých lokálnych surovín. Určite sa oplatí zavítať do niektorej z mnohých galérií s výstavou súčasného umenia.

V uličkách mesta Saint Paul de Vence

Saint Paul de Vence si pre svoj život vybrali aj mnohí svetoznámi umelci. Takmer 30 rokov tu v minulom storočí žil maliar Marc Chagal, ktorý na svojich maľbách zachytil – okrem iného – aj toto mesto, jeho panorámu a okolie.

Keď si chcel spisovateľ Jacques Prévert oddýchnuť od ruchu Paríža, pricgádzal do St.Paul de Vence a celkovo tu strávil asi 15 rokov. Väčšinou býval v dnešnom Café de la Place pred vchodom do mesta. Práve tu vznikli jeho najpevnejšie priateľstvá, tu sa inšpiroval k svojej spisovateľskej tvorbe.

Pred Café de la Place môžete často pozorovať nadšencov hrať pétangue

Pamiatky v Saint Paul de Vence

Keď už tu budete, určite navštívte lokálne pozoruhodnosti. Symbolom mesta je maličké námestie s fontánou – La place de la grande fontaine. Napriek svojej veľkosti (námestie je pomerne malé), bolo toto miesto centrom mesta. Stretávali sa tu trhovníci, ľudia sem chodievali napájať svoje zvieratá alebo ženy chodili využívať vodu z fontány na pranie.

Okolo celého mesta je vybudovaný obranný múr, ktorý postavili už v 16.storočí. Priemer opevnenia je len 1 km a v jeho vnútri je učupené centrum mestečka. Toto opevnenie je jedným z najstarších vo Francúzsku.

Až do 20.storočia bol olivový olej hlavným „obchodným artiklom“ mesta. Používal sa priemyselne – na svietenie, ale aj na konzumáciu, alebo výrobu mydla v Marseille, kam sa olej vyvážal. Preto tu bolo v prevádzke niekoľko olejových mlynov spracovávajúcich olivy.

Veža „Porte de Vence“ – vstupná brána do mesta uprostred hradieb. Nazýva sa bránou Vence, pretože smeruje k najbližšiemu mestu Vence. Slúžila na obranu mesta a keď St.Paul de Vence navštívite, určite ňou budete vstupovať do starého mesta.

Saint Paul de Vence je len jedným z mnohých miest v blízkosti Francúzskej riviéry, ktoré sa oplatí navštíviť. Pohodlne dostupné mestskou dopravou alebo taxíkmi, ponúkajúce nezabudnuteľné výhľady, pozoruhodnosti, ale aj kúsok z umenia žiť.

V uličkách mesta Saint Paul de Vence

Prečítajte si tiež:

Antibes a Juan-les-Pins

Mesto Nice

Menej známe miesta na Francúzskej riviére

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.