dedinka Gordes

Dedinka Gordes – najkrajšie miesto na svete!

Tak ako poznáme zoznam Michelinských reštaurácií, ktorý je garanciou toho najlepšieho v gastronómii, existuje aj Michelinský zoznam najkrajších miest vo Francúzsku.

Dedinka Gordes na zozname najkrajších miest Francúzska

V tom tohtoročnom sa objavila aj dedinka Gordes, ktorá patrí do regiónu PACA – čiže Provence, Alpes a Cote d´Azur. Táto dedinka bola americkým časopisom „Travel + Leisure“ vo februári 2023 dokonca vyhlásená za najkrajšiu dedinu na svete!!!

Dedinka je to skutočne unikátna a ak navštívite Francúzsku riviéru, určite si sem naplánujte výlet.

Kompletný zoznam všetkých dediniek v tohtoročnej Michelinskej edícii nájdete tu.

Poďme si ale teraz bližšie predstaviť Gordes.

Dedinka Gordes sa nachádza v srdci pohoria Vaucluse, vo výške 340 metrov nad morom na skalnatom povrchu. Tento poklad Provensálska vznikol približne v 11.storočí a dnes sa čnie spolu so svojím hradom, starými budovami či kostolom a je lákadlom pre turistov z celého sveta.

Nachádza sa necelých 40 km od Avignonu a napriek tomu, že doň v letných mesiacoch prúdi veľa turistov, nemalo by vás to odradiť od jeho návštevy. V minulosti v Gordes pôsobili mnohí umelci a dedinka ich inšpirovala k tvorbe ich najznámejších prác. Spomenieme napríklad Marca Chagalla, Victora Vasarelyho či Jeana Deyrolla.

Aj keď je Gordes malým mestečkom, či skôr dedinkou, má čo ponúknuť pre každého návštevníka. Určite pri jeho návšteve nevynechajte napríklad:

  • Renesančný hrad Château de Gordes z 11.storočia, ktorý je dominantou mesta a nachádza sa v jeho strede. V jeho vnútri si okrem výnimočných komínov môžete pozrieť napríklad diela maliara Vasarelyho.
  • Chapelle des Pénitents Blancs. Keď už navštívite hrad, hneď v jeho susedstve sa nachádza kaplnka bielych kajúcnikov.
  • Kostol Saint-Firmin – na ten určite natrafíte pri potulkách po úzkych uličkách mesta. Pochádza z 18.storočia a spolu s rovnomenným palácom, ktorý je o 300 rokov starší, sú chránenými pamiatkami.
  • Ubytovňa Saint Jacques dnes slúži skôr ako turistická atrakcia, ale v minulosti bola jednou z útulkov a zastávkou pre pútnikov na ceste do Santiaga de Compostela.
dedinka Gordes

Navštívte dedinku Gordes

Ak navštívite Gordes v lete, vedzte, že tu prebieha provensálsky festival divadla, džezu a koncertov. V auguste si zas prídu na svoje milovníci dobrého jedla a pitia na festivale vína a olív.

Viac námetov na návštevy provensálskych mestečiek a dedín nájdete v našom 6-dielnom seriály o Provensálsku: https://francuzskariviera.eu/category/cestovanie/page/3/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.