francúzske Vianoce

Francúzske Vianoce a vianočné jedlo

Hovorí sa, že iný kraj, iný mrav. A platí to aj o jedle a kulinárskych zvyklostiach. A najmä práve na Vianoce ľudia odhodia bokom moderné recepty a radi sa vracajú k tradičným jedlám. Ako to je u nás, to všetci dobre vieme. Ale viete, aké sú francúzske Vianoce a francúzske vianočné jedlo?

Poďme sa na to teda pozrieť bližšie.

Francúzske Vianoce a vianočné jedlo

Francúzske Vianoce sú najmä o jedle. Menej o dekoráciách a darčekoch. Francúzi majú hlavnú vianočnú večeru, podobne ako my, 24. decembra. Štedrovečerná večera sa podáva zvyčajne až o ôsmej večer a trvá pomerne dlho. Cieľom je nielen posedieť, podebatovať a dobre sa najesť, ale najmä ostať dlho hore a čakať na „Père Noël” – tatka Vianoce, čo je niečo ako Santa Klaus alebo náš Ježiško.

Keďže sa francúzske Vianoce spájajú najmä s jedlom, už niekoľko týždňov pred Vianocami Francúzi plánujú vianočné menu. Zásobia sa kvalitnými, prvotriednymi potravinami, aby z nich na sviatky vykúzlili neodolateľné dobroty.

Vianočná večera začína predjedlom, ktoré Francúzi volajú “Apéro”. Drobné jednohubky od výmyslu sveta, ku ktorým sa zvyčajne podáva dobré víno alebo iné nápoje. Kým prichádza rodina alebo hostia, veľa debatujú a popri tom si hostia vychutnávajú drobné dobroty ako napríklad údeného lososa, sušené slivky obaľované v slaninke alebo napríklad slané odpaľované koláčiky so syrom Gougères. Francúzi obľubujú kanapky – čo sú vlastne malé obložené chlebíčky alebo jednohubky, ako ich poznáme aj u nás.

Predjedlo

To je ale len začiatok. Nasleduje ozajstné „predjedlo“, ktorým býva najčastejšie husacia pečeň – Foie gras. Hostitelia ju servírujú nakrájanú na plátky a podáva s k nej čerstvá bageta.

Bagety
Bagety

Súčasťou francúzskych Vianoc je aj polievka – častokrát gaštanová. Niekde namiesto polievky podávajú slimáky s bylinkovým maslom alebo paštétu zapečenú v chlebovom alebo lístkovom ceste.

K tradičným francúzsky Vianociam patrí hlavné jedlo, ktorým je pečená morka. Francúzi ju plnia gaštanovou plnkou a podávajú s opekanými zemiakmi, občas aj gaštanmi či pečenými jabĺčkami. V niektorých regiónoch Francúzska vymenia radi morku za hus, kačku alebo dokonca aj králika.

Po hlavnom jedle nasledujú syry a zelenina. Syrový tanier vo Francúzsku podávajú aj po bežnej večeri, vianočná teda nie je žiadnou výnimkou. Vianočný syrový tanier je zvyčajne ozdobený sušeným ovocím a orieškami.

A na záver príde sladký dezert. Poznáte Bûche de Noël? Táto tradičná francúzska vianočná roláda sa vyzdobí tak, aby pripomínala poleno.

Samozrejme, aj v rámci Francúzska sa vianočné gurmánske zvyklosti rôznia. V Provensálsku napríklad servírujú 13 dezertov, ktoré majú symbolizovať 12 apoštolov a Mesiáša. Veľmi často sem patrí rôzne sušené ovocie, oriešky, slávny provensálsky nugát, sladký olivový chlieb, drobné koláčiky s bielkovým snehom a pod.

nugát
nugát

No a na úplný záver, ak ešte hostia vládzu, sa podáva čokoláda – buď domáce pralinky alebo jednoducho dobrá bonboniéra.

Čo poviete, vyskúšali by ste raz francúzske Vianoce? Páči sa vám táto hostina, alebo radšej ostanete pri našich skromnejších ale nemenej chutných zvykoch?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.