Provensálsko

Provensálsko – 6. časť

Váš obľúbený cestovateľský seriál „Provensálsko“ sa nám pomaly ale isto posunul do záverečnej časti. Dnes vám predstavíme 6 miest, ktoré čakajú na to, aby ste ich prišli navštíviť a užiť si ich jedinečnosť a atmosféru. Poďme si teda spolu pocestovať po kraji, ktorý má v každom období svoje nezameniteľné čaro.

Provensálsko

Uzès

Mesto Uzès je dôkazom toho, ako málo stačí na to, aby krása upadla do zabudnutia a ako sa s trochou úsilia vie táto krása zachrániť. Mesto plné ruín sa dočkalo svojej obnovy počnúc rokom 1965 a vďaka nej sa dnes môžete kochať zámkom Duché d’Uzès, katedrálou alebo malebnosťou centra, kam sa dostanete len na pešo. Neďaleko mesta sa nachádza aj jedinečný vodný kanál, ktorý vystavali Rimania, aby ním odviedli vodu až do Nîmes.

A pre všetkých maškrtníkov máme jeden tip na sladkú návštevu. V meste Uzès sa nachádza múzeum značky cukroviniek Haribo.

Uzès

Vaison la Romaine

Vaison la Romaine je mesto menej navštevované turistami a možno aj práve tomu tu na vás dýcha z každej strany autenticita starého mesta s románskou architektúrou. Množstvo kaviarní, reštaurácií či týždenný pouličný trh lákajú milovníkov chutného a čerstvého jedla či dobrej kávy. My však vyzdvihneme najmä románsky most, ktorý dodnes slúži peším, či starobylé divadlo z 1.storočia. V meste nájdete najviac zachovalých románskych budov na území Francúzska.

Bojovník z Vachères

V roku 1825 našli pri dedinke Vachères vápencovú sochu bojovníka z roku 30-10 pred Kristom. Archeológovia sa zhodujú v tom, že je to snáď prvá zo sôch tohto obdobia zobrazujúca práve úlohu bojovníka. Byť bojovníkom malo v danom období dôležitý spoločenský význam. Ak sa aj príslušník iného národa stal bojovníkom, automaticky sa stával Rimanom.

Aix-en-Provence

Toto kozmopolitné mesto, v ktorom prevláda architektúra 18.storočia, je známe aj ako mesto fontán. Na jeho území sa nachádzajú termálne pramene, ktoré tu objavili ešte starí Gréci už v 6.st.pred Kristom. Ak sa posunieme v histórii trochu bližšie k nášmu obdobiu, nedá nám nespomenúť, že Aix-en-Provence bolo kedysi bydliskom dvoch slávnych umelcov. Spisovateľa menom Émile Zola a maliara, ktorý sa volal Paul Cézanne. Toto mesto je veľkým lákadlom milovníkov dobrého jedla a sladkostí, priam na každom metri sú tu kaviarničky, cukrárne či reštaurácie a ponúkajú typické lokálne špeciality ako napr. makrónky, nugát či palacinky. Večerať na terase hoci aj tesne pred polnocou je niečo, čo sa dá v Aix-en-Provence zažiť v priebehu celého roka.

Aix-en-Provence

Alyscamps

Kúsok od Arles sa nachádza Alyscamps, raj pre fotografov. Unikátne svetlo, ktoré sa na tomto mieste vytvára a súperí o svoje miesto s tieňom, tvorí ideálne podmienky na dokonalé fotografie s jedinečnou atmosférou. Mesto ponúka prehliadku románskej architektúry, počnúc nekropolis (miestom, kde sa pálili mŕtve telá), až po opátstvo, ktoré je dnes zastávkou na púti s cieľom Santiago de Compostela.

V šiestich častiach sme vám postupne priblížili vybrané mestá, dedinky či miesta Provensálska, ktoré odporúčame navštíviť. Každé z nich vám vie ponúknuť svoj jedinečný príbeh, nezabudnuteľnú atmosféru a špecifickú krásu. Veríme, že keď najbližšie zavítate na Azúrové pobrežie, nájdete si čas na výlet aj sem. Provensálsko je nádherné a bola by škoda ho obísť.


Náš cestovateľský seriál – Provensálsko

Máte radi Provensálsko? Potom vám na záver len chceme pripomenúť, že na našej stránke nájdete aj predchádzajúcich 5 častí nášho cestovateľského seriálu. Prevedieme vás v ňom po krásach a zákutiach Provensálska, spoznáte aj miesta, ktoré v turistických brožúrkach nenájdete.

Viac tu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.