PACA

5 atrakcií regiónu PACA

Viete, čo je to PACA? Pod touto skratkou sa skrýva jeden z najkrajších regiónov v Európe označovaný ako Provence-Alpes-Côte d’Azur (alebo Provensálsko – Alpy – Azúrové pobrežie). V tomto regióne je skutočne nemalé množstvo atrakcií hodných návštevy. No a práve preto sme ich dnes pre vás vybrali päť. Tie najlepšie, ktoré určite nevynechajte, ak navštívite oblasť PACA.

PACA a vybrané atrakcie

Dáme vám jednu otázku. Viete, kde zažijete na jednom mieste more, hory, nádhernú prírodu, skvelú kuchyňu, trochu luxusu, outdoorové aktivity, ale aj pokoj pri kávičke? Odpoveďou sú štyri písmená – v regióne PACA.

Ponúka všetko, čo sme spomenuli a možno aj trochu viac.

Zhrnúť do jedného článku všetky možnosti, ktoré sa nám v regióne PACA otvárajú, nie je veru hračka. Aby ste to mali jednoduchšie, predstavíme vám dnes top 5 atrakcií, ktoré na rok 2022 vybral priamo tento región a jeho turistická informačná kancelária pre návštevníkov.

  • Jaskyňa Cosquer: cesta v čase do prehistorického obdobia. V roku 1990 objavil potápač Henri Cosquer jaskyňu pri meste Marseille, v ktorej sa nachádza okolo 500 unikátnych nástenných malieb. Tento 33 tisíc rokov starý poklad sa čoskoro sprístupní širokej verejnosti. V centre mesta Marseille vo Vile Méditerranée totižto otvoria v júni 2022 expozíciu reprodukcií nástenných malieb z podmorskej jaskyne.
jaskyňa Cosquer, foto Luc Vanrell, https://www.bradshawfoundation.com/cosquer/
  • Hlavné mesto azúrového pobrežia, mesto Nice, sa hrdí tým, že má zápis v knihe kultúrneho dedičstva Unesco. Unikátne stavby, farebné fasády prímorského mesta, úzke dláždené uličky a slnečné námestia spolu tvoria celok „výnimočnej univerzálnej hodnoty“.
ulice mesta Nice
  • Provensálsko treba zažiť. Verte, že najmä na jar má čosi do seba. Spisovateľ Marcel Pagnol o tom vedel svoje. Dnes sa môžeme vybrať po jeho stopách a objavovať Provensálsko dôb minulých. Odporúčame prechádzku po cestičkách Colline de l’Etoile alebo Le Garlaban. A keď už tam budete, určite nevynechajte výstavu  “Pagnol stretáva Pagnola” na zámku  Château de la Buzine a vychutnávajte si popri tom krásy Provensálska.
zámok Château de la Buzine

Palmy a história – pokračujeme v objavovaní regiónu PACA

  • Poznáte mesto paliem? Volá sa Hyères-les-Palmiers ponúka na jednom mieste hneď niekoľko zážitkov. Krásne pláže, divoký polostrov, dizajn a módu, kvalitnú gastronómiu a kultúru.
mesto Hyères-les-Palmiers 
  • Saintes-Maries-De-La-Mer – tento stredomorský prístav je mestom s fascinujúcim historickým dedičstvom. A vďaka tomu sa stal doslova hot-spotom pre tých, ktorí hľadajú spojenie histórie s dnešnou modernou dobou. Unikátne archeologické nálezy z vrakov lodí, ktoré môžete obdivovať v múzeu podmorskej archeológie a histórie vám prezradia príbehy dôb minulých.
mesto Saintes-Maries-de-la-Mer

Ak vás inšpiroval náš článok o regióne PACA, odporúčame aj ďalšie zaujímavosti, ktoré vám prinesú viac informácií.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.