cestovanie a doprava na riviére

Cestovanie a doprava na Francúzskej riviére

Cestovanie po Francúzskej riviére je veľmi praktické. Verejnou dopravnou sieťou, ktorá účelne prepája dôležité miesta, sa za rozumné ceny dostanete takmer kamkoľvek na Azúrovom pobreží.

Ekonomická, ekologická a praktická – taká je prepravná sieť na riviére.

Ako sa dá prepravovať v tomto regióne?

  • Autobusom
  • Vlakom
  • Loďou
  • Helikoptérou
  • Autom
  • Taxíkom
  • Bicyklom

Nastavte si ten správny spôsob prepravy podľa vášho času, peňaženky a plánov.

Autobusová preprava

Ak je váš cestovateľký rozpočet nižší, autbus by mohol byť pre vás tou najlepšoou alternatívou, ako spoznávať rôzne zákutia Francúzskej riviéry. Musíte však počítať s tým, že pocestujete spravidla dlhšie ako napr. vlakom. Väčšie mestá riviéry prepája autobusová sieť The Zou!, v regióne Alpes-Maritimes operuje sieť autobusov Lignes d’Azur.

Napríklad v meste Nice je autobusová a električková preprava prakticky prepojená a vy ju môžete využívať za skvelé cestovné 1,50 € pri kúpe jednorázového lístku. Ak si však kúpite naraz 10 kusov, lístok vás vyjde len na 1 €. Lístok je prestupný a dá sa s ním cestovať až 70 min. Po prílete do Nice môžete rovno pred letiskom nastúpiť na električku a potom je už len na vás, kam vás vaše plány nasmerujú.

Odporúčame vopred si stiahnuť mobilnú aplikáciu Lignes d’Azur Tickets, cez ktorú si môžete kúpiť lístky alebo plánovať vašu trasu online.

Vlaková preprava

Väčšina pobrežných miest na riviére prepája vlaková sieť SNCF. Na ich webovej stránke nájdete grafikony pre rôzne trasy a môžete si zistiť aj potrebné spoje a cenu lístka.

Napr.  cca za pol hodinu sa viete dopraviť z letiska v Nice do Cannes za sumu 6,70 € a do Monaka len za 5,40 €. Z Nice od prístavu sa však do Monaka dostanete iba za 17 min. za cenu 3,80 € a autobusom dokonca len za 2,10 €, čo znie až neuveriteľne. Výhodou vlakovej prepravy je nielen zaujímavá cena, ale aj to, že pomerne rýchlo vás dopraví z miesta na miesto a vy si môžete vychutnávať scenériu okolia.

V hlavnej letnej sezóne od 1.6. do konca septembra si môžete zakúpiť kombinované lístky, v rámci ktorých sa za 16 € na deň môžete prepravovať v rámci celého regiónu Alpes-Maritimes podľa vlastného výberu.

Cestovanie vlakom

Ďalšie druhy prepráv

Kombinácie rôznych spôsobov prepravy: občas sa stane, že vaše plány sú náročnejšie a jeden druh prepravy nestačí. To je úplne v poriadku, vďaka portálu Sud Mobilité si môžete naplánovať cestovanie tak, aby vyhovovalo vašim predstavám a potrebám.

Preprava loďou: objavovať Azúrové pobrežie z perspektívy lode môže byť veľmi praktické. Pre cestovanie loďou sa dajú využívať pravidelné linky a spoje alebo si pre potešenie a spoznávanie môžete zakúpiť vyhliadkové plavby.

Helikoptérou: ak si chcete dopriať trochu luxusu, potom môžete cestovať aj helikoptérou. Na Francúzskej riviére sú tri hlavné heliporty, jeden nájdete priamo na letisku v Nice, druhý v Cannes a tretí v Monaku. Ak zvažujete cestovať viac na juh, ďalší heliport nájdete v Saint Tropez. Lyžiarske stredisko Isola 2000 má taktiež prepojenie na tento spôsob prepravy. Ďalšou možnosťou je zakúpiť si vyhliadkový let helikoptérou a navnímať si krásy pobrežia z vtáčej perspektívy.

Cestovanie loďou

Cestovanie autom

Na Azúrové pobrežie sa môžete vybrať aj vlastným autom (proti gustu žiaden dišputát :-)), ale lietadlom sa tam dostanete oveľa pohodlnejšie a vo väčšine prípadov aj lacnejšie. Vtedy si môžete auto požičať priamo na mieste, v niektorej z lokálnych autopožičovní.  

Vo všetkých väčších mestách nájdete spoločnosti, od ktorých si môžete požičať auto aké vám bude práve vyhovovať. Nachádzajú sa poväčšinou na letiskách alebo pri vlakových staniciach. Alternatívou ku klasickým autopožičovniam môže byť systém podobný tomu Airbnb, ibaže na prenájom áut. Ide o službu zdieľania áut online, ktorá spája vodičov, ktorí si potrebujú rezervovať autá, s majiteľmi áut, ktorí zdieľajú svoje autá výmenou za platbu. Jednou z takýchto služieb je aj napr. Getaround, cez ktorú si viete prenajať auto často za menší peniaz ako v požičovni.

Čo je potrebné vedieť – takmer všade treba počas dňa platiť parkovné (zvyčajne okrem nedele) vo všeobecnosti od rána od 9.hodiny až do 19.00. Večer sú však ceny priaznivejšie. Treba rátať aj s tým, že v hlavnej sezóne býva obtiažne nájsť v mestách voľné miesta na parkovanie.

Cestovanie autom

Parkovanie

Asi najlacnejšie a najbezpečnejšie zaparkujete na strážených parkoviskách v správe jednotlivých miest. Parkovné napr. v parkovacích domoch v správe mesta Nice, ktoré nájdete všade na dôležitých miestach v meste vás vyjde prvú hodinu úplne zadarmo a každých nasledujúcich 15 min. len 0,60 €. Za druhú hodinu teda zaplatíte 2,40 €, čo je stále o dosť lacnejšie ako napr. v Bratislave! Hodina parkovania vás v tomto prípade (pri parkovaní 2h) totiž vyjde len na 1,20 €! Čím dlhšie ale parkujete, tým sa cena za 15 min. znižuje, až na 0,80 € za hodinu (0,20 €/15 min.). Navyše, zaparkovať môžete aj priamo pod Place Masséna, čo je najúplnejšie centrum Nice a len pár metrov od promenády a pláže!!!

V Cannes zase môžete parkovať napr. na parkoviskách v správe mesta Cannes dokonca 2 hodiny zadarmo jedenkrát v týždni, alebo každý víkend 6 hodín zdarma. Inak vás vyjde prvých 15 min. na 1,10 €, ale druhých už len 0,90 € a následne sa to znižuje rovnako ako v Nice až na 0,20 €/15 min. Alternatívne sa dá zaparkovať zadarmo aj na vyhradených parkoviskách alebo určených zónach na ulici, a to buď na 1 hodinu (na parkoviskách označených ako Zone €co Park) alebo len na 30 min. (na ulici pod označením Zone commerçante et touristique) a najviac jedenkrát za deň. Po pol hodine vás ďalších 15 min. bude stáť 0,20 €, čo je ale stále dobrá cena. V tomto prípade však platí opačné pravidlo ako pri strážených parkoviskách, a síce, že čím dlhšie parkujete, tým je cena vyššia. Na týchto miestach preto odporúčame stáť menej ako 3h, nakoľko potom sa už cena zdvihne až na 17 €/3h. Má to však svoj dôvod. Mesto si totiž neželá umožniť v uliciach dlhodobé parkovanie (to sústreďuje účelovo do strážených parkovísk a parkovacích domov) a uprednostňuje práve to krátkodobé, určené spravidla na využite bežných služieb nachádzajúcich sa v meste.

Dobrá správa je, že aj v Monaku parkujete na strážených parkoviskách tiež prvú hodinu zadarmo. Potom sú už ale ceny o čosi vyššie ako vo zvyšku riviéry. S tým sa však akosi počíta. Aj tu sa uplatňuje princíp, čím dlhšie parkujete, tým lacnejšie vás to na daný časový úsek vyjde. Tým úsekom je aj v Monaku 15 min. Po prvej hodine zdarma zaplatíte ďalších 15 min. sumu 2,70 €, ale nasledujúcich 15 min. už len 1,50 € a následne sa to znižuje až na 0,10 €/15 min.

Taxi

Na Azúrovom pobreží majú taxíky modrú ceduľku TAXI. V každom väčšom meste operujú rôzne taxi spoločnosti, viac informácií nájdete na stránke Taxis de France. Ďalšou praktickou možnosťou, najmä ak cestujete viacerí a môžete si tak podeliť prepravné nnklady, je Uber. Ten si môžete zdostupniť cez aplikáciu v mobile.

Prepravujte sa bicyklom: v celom regióne sú nádherné cyklistické trasy, ktoré vám umožnia objavovať zákutia, kam sa iný druh dopravy nedostane. Či už si sem priveziete vlastné bicykle, alebo využijete požičovne, na bicykli môžete objavovať mestá ale aj ich okolie. Naplánujte si svoju cyklistickú vyhliadkovú trasu napr. medzi Cannes a Nice pomocou stránky France vélo Tourisme. Určite sa vám to bude páčiť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.