Beaujolais

Beaujolais

„Le Beaujolais Est Arrivé!“  –  videli ste už niekde tento nápis? Oznam, ktorý hlása úspech úrody a nového vína? Poďme ale pekne po poriadku.

Beaujolais – obľúbené francúzske víno

Beaujolais je francúzske víno z rovnomenného regiónu, ktoré má ochrannú známku pôvodu. Dorába sa z modrého hrozna s tenkou šupkou, ktoré sa volá Gamay. Je to ľahké červené víno s vyššou kyslosťou. Jeho popularita stúpla najmä v 80-tych a 90-tych rokoch minulého storočia vďaka kreatívnemu marketingu.

Aby sme lepšie porozumeli legendárnemu vínu Beaujolais, zhrnuli sme pre vás základné fakty:

  • Beaujolais sa môže dorábať iba z jednej odrody hrozna, konkrétne z odrody Gamay
  • Názov vína pochádza z pomenovania oblasti, v ktorej sa dorába. A preto má ochrannú známku označujúcu miesto pôvodu – AOC status, ktorý mu bol ale pridelený ešte v roku 1936
  • Región Beaujolais sa rozprestiera na ploche asi 54 x13 km a nachádza sa v Burgundsku
  • Podľa pravidiel AOC statusu, bobule hrozna na Beaujolais musia byť ručne zberané
  • Prvé vinice vznikli v regióne Beaujolais už v roku 957 nášho letopočtu
  • Víno Beaujolais Noveau sa uvádza na trh každoročne v tretí štvrtok v novembri. Hneď po polnoci to začne v malých mestečkách a dedinkách, kde sa dorába toto víno štrngotať a milióny prepraviek nového vína sa vydajú na cestu po Francúzsku a aj ďalej, do celého sveta
  • Za svoju ľahkú pitnosť vďačí procesu výroby vína – zvaného uhličitá macerácia – nazývaná aj fermentácia celých bobúľ. Táto technika zachováva sviežu, ovocnú kvalitu vína bez extrahovania horkých tanínov zo šupiek hrozna.

Popularita vína Beaujolais

Čomu však vďačí toto víno toľkej popularite, okrem toho, že je vždy vítané s pompéznosťou a „fanfárami“?

Beaujolais
Beaujolais

Beaujolias je vraj červené víno, ktoré má však tak blízko k bielemu ako žiadne iné. A vďačí za to najmä špeciálnemu spôsobu výroby. Mušt sa vylisuje už po troch dňoch po zbere. Tým pádom fenolové zlúčeniny, najmä adstringentné taníny, ktoré sa bežne vyskytujú v červených vínach, tam nie sú. Víno, napriek svojej farbe, sa ľahko pije a zachováva si sviežosť a ovocnosť bielych vín.

Beaujolais sa preto aj odporúča ako druh vína, ktorý treba začať piť, pokiaľ hodláte presedlať z pitia bieleho na červené.

Každopádne, aj keď možno praví znalci vína budú tento proces zaznávať, môže to byť celkom zábava byť súčasťou toho, že v tú istú noc sa v domácnostiach, kaviarňach, reštauráciách, krčmách, baroch a bistrách po celom svete koná rovnaká oslava. Oslava nového mladého vína. Tak si zaznačte do kalendára – tento rok prichádza slávne víno 17.novembra 😊.


Francúzske delikatesy

Ak ste milovníkom nielen francúzskych vín, ale aj francúzskej kuchyne, pozývame vás pozrieť si na našej stránke viac z tejto témy. Francúzska gastronómia má čo ponúknuť a niektoré dobroty z nej si môžete podľa našich receptov pripraviť priamo u vás doma.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.