Menton

Menton

Odkiaľ kam siaha Francúzska riviéra? Odpovede na túto otázku sa líšia, všetky vám však potvrdia, že riviéra začína v Mentone. V mestečku na východe Francúzska, na pobreží Stredozemného mora, len kúsok od talianskej hranice. V našom príspevku vám mesto Menton bližšie predstavíme, aj keď najlepšie je zažiť ho na vlastnej koži.

Mesto Menton treba zažiť na vlastnej koži

Kombinujú sa v ňom dve kultúry, francúzska aj talianska. Návštevníci Mentotu dostanú to najlepšie z oboch, či už po stránke kultúrnej, architektonickej alebo gastronomickej. Ak aj nebudete mať veľa času, zastavte sa v Mentone aspoň na chvíľu. Atmosféra tohto farebného mesta vás opantá a ostane vo vás zapamätaná ešte nadlho.

Keď sa budete prechádzať mestom, uvedomíte si, ako krásne je „namiešané“. Palmy lemujúce promenády vám budú pripomínať Španielsko, architektúra vás ubezpečí, že ste stále vo Francúzsku ale kuchyňa vám napovie, že Taliansko je len na skok.

A viete, čo sa nám na Mentone páči úplne najviac? V tomto meste sa môžete kúpať v mori a dýchať osviežujúci morský vzduch, zatiaľ čo sa budete kochať pohľadmi na zasnežené vrcholky hôr v pozadí mesta.

To ešte zďaleka nie je všetko, čo vám Menton môže ponúknuť. Ako jedno z najteplejších miest na pobreží Stredozemného mora a miesto so špeciálnou mikroklímou je ideálnym prostredím na pestovanie citrusov. Budete ich stretávať na každom kroku. Pri prechádzkach po promenádach, v parkoch, v záhradách, ale aj vo forme citrónových delikates v obchodíkoch. Určite odporúčame ochutnať niektoré z nich, napríklad citrónové džemy, likéry alebo aj olivoý olej s citrónom.

Citrónový festival a pamätihodnosti mesta Menton

Ak sa vyberiete do Mentonu mimo hlavnú turistickú sezónu, o nič neprídete. Teploty sú tu príjemné aj v našej zime, slnka tu je dostatok po celý rok a ak sem zavítate vo februári, môžete zažiť jedinečný citrónový festival – Fête du Citron.

Menton – citrónový festival

A čo sa oplatí navštíviť a vidieť v Mentone?

  • Staré mesto, založené pirátmi už v 13.storočí
  • Bazilika sv.Michaela Archanjela – baroková katedrála, z ktorej pokračujte k cintorínu. Z tohto miesta budete mať výhľad na nádherné mentonské strechy.
  • Plage des Sablettes – na rohu starého mesta sa nachádza miesto, ktoré „objíma“ pláž s bielym pieskom, s výhľadom na farebné domčeky, typické pre Menton, a s ponukou rôznych reštaurácií a kaviarní.
  • Múzeum Jeana Cocteaua – umelca a režiséra – ktorý tu trávil veľa času.

Tak neváhajte a navštívte Menton, pokojne aj na jeseň. Vďaka svojej spomínanej mikroklíme je tu príjemne aj v mesiacoch, kedy u nás začína byť sychravo. V Mentone vás privíta slnko, príjemné teploty a po ukončení hlavnej turistickej sezóny aj lepšie ceny a menej ľudí 😊.


Viac zaujímavých miest z oblasti Francúzskej riviéry môžete spoznať na podstránke cestovanie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.