francúzska riviéra

Víta vás Francúzska riviéra

Prečo sa Francúzska riviéra volá tak, ako sa volá? Prezradíme vám o nej niečo, čo ste doteraz nevedeli.

V roku 1887 uverejnil básnik Stéphen Liégeard zbierku básní pod názvom Côte d’Azur – Azúrové pobrežie. Vraj ona sa stala potom inšpiráciou pre meno tejto nádhernej lokality pri Stredozemnom mori na juhovýchode Francúzska, ktoré dnes poznáme aj ako Francúzsku riviéru.

Kde sa nachádza Francúzska riviéra?

Francúzska riviéra (v tom najužšom slova zmysle) sa rozprestiera na stredomorskom pobreží Francúzska od talianskych hraníc, cez Monako až po francúzske mesto Cannes.  Miesto s mediteránnou miernou klímou, kedy zimné teploty v pohode dosahujú aj 20 stupňov a v lete ostávajú okolo 30-tky. Jedinečná poloha, vďaka ktorej má tento región viac ako 300 slnečných dní v roku, je zárukou nezabudnuteľnej dovolenky, či života.

Čo všetko ponúka Francúzska riviéra?

Začnime našu zrýchlenú cestu po azúrovom pobreží pri talianskych hraniciach.

Provensálske mesto Menton, známe aj ako mesto citrónov, je zmesou francúzskej a talianskej kultúry. Do polkruhu usporiadané prímorské mesto, ktoré v pozadí chráni pred vetrami alpský masív, má špeciálnu mikroklímu. Vďaka nej v ňom takmer nikdy nepocítite mráz. A práve preto sa v ňom darí citrónovníkom.

Menton

Cestou z Mentonu smerom na juh prejdeme cez Monako. Suverénny mestský štát s menej ako 40 tis. obyvateľmi je konštitučnou monarchiou na čele s kniežaťom Albertom II, z rodu Grimaldiovcov. Vedeli ste, že prvé kasíno Francúzska postavili práve v Monaku? Dnes sa na jeho mieste nachádza významné bankové centrum. Nezabúdajme napríklad aj na to, že Monako je daňovým rajom. Vystavané prevažne v štýle Belle Epoque má čo ponúknuť aj nadšencom historickej architektúry. Od roku 1929 sa v Monaku konajú každoročné závody Formuly 1 Monaco Grand Prix.

Monako

Na „prechádzke“ po azúrovom pobreží nasleduje mesto Nice. Prezývajú ho aj „krásavica“ a to vcelku oprávnene. Prastaré mesto so strategickou polohou zohrávalo svoju dôležitú úlohu už od 14. storočia. Vďaka svojej miernej klíme lákalo od 18. storočia tiež britských aristokratov, ktorí si tu zakladali svoje letné sídla. Podľa nich je potom pomenovaná aj 7 km dlhá promenáda (Promenade des Anglais), ktorá je asi najväčšou atrakciou tohto nádherného mesta. Dnes Nice priťahuje milióny turistov, ktorí hľadajú oddych pri azúrovom mori na pláži, pokoj vyžarujúci z Álp v pozadí morskej scenérie, ale aj históriu starého mesta.

Nice

Ešte nekončíme

Cannes asi netreba zvlášť predstavovať. Synonymum luxusu, bohatstva, glamouru. Asi nikde v Európe nebýva taká koncentrácia celosvetových hviezd a celebrít, než v tomto meste. Ak tu budete, nevynechajte asi dvojkilometrovú promenádu pri mori, tzv. La Croisette.

Film a promenáda nie sú však jedinými bodmi, ktoré toto mesto ponúka. Staré mesto plné historických budov a ich nádherných priečelí, pamiatok či zaujímavých uličiek je lákadlom, ktoré robí prechádzku po Cannes nezabudnuteľnou.

Ak máte chuť, nezastavujte sa len v Cannes a pokračujte ďalej smerom na juh. Niektoré zdroje uvádzajú, že azúrové pobrežie siaha až po Saint-Tropez, a niektoré dokonca, že až po Marseille. Ale o tom až niekedy inokedy 😊.

Zaujíma vás táto téma? Potom určite nevynechajte aj náš ďalší príspevok o Francúzskej riviére.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.