jedlo vo Francúzsku

Jedlo vo Francúzsku – časť 2

Náš druhý diel článku o francúzskej gastronómii začneme niečím sladkým. Veríme, že aj tentoraz vás budeme inšpirovať k ochutnaniu francúzskych dobrôt. U nás možno menej známych, vo Francúzsku však typických.

Jedlo vo Francúzsku – pokračovanie

Dnes vám predstavíme vybrané delikatesy začínajúce na písmená G, H, I, J a K. Aj ked téma Jedlo vo Francúzsku sa nedá zhrnúť na pár riadkov na papier, prostredníctvom nášho seriálu sa snažíme priblížiť vám doborty, na ktoré naďabíte, ak sa vyberiete na dovolenku do Francúzska.

G

Galette des rois – je sladký okrúhly koláč, ktorý Francúzi pripravujú tradične na sviatok Troch kráľov v januári. Tento mandľovou plnkou plnený koláč má mnoho podôb, čo však v každej jeho verzii ostáva je lístkové cesto a spomínaná plnka. Je dobrým zvykom koláč pekne vyzdobiť – koniec koncov, je predsa určený pre kráľov 😊.

jedlo vo Francúzsku
Galette des rois

H

Hollandaise sauce – aj keď má v názve „holandská“, pôvod má vo Francúzsku a je tu veľmi obľúbená. Reč je o holandskej omáčke, ktorá nesmie chýbať ako doplnok špargle v čase jej hlavnej sezóny na jar. Vyrába sa z vaječných žĺtkov, masla a kyslej zložky, ktorou môže byť buď ocot alebo víno.

I

Île flottant – pod týmto názvom sa skrýva sladká dobrota, ktorú ale poznáme aj u nás. V preklade znamená plávajúci ostrov, u nás tomu hovoríme vtáčie mlieko 😊. Île flottant sú kúsky snehu z vaječných bielkov, ktoré sa uvaria vo vode a potom sa podávajú plávajúc na sladkej omáčke zo žĺtkov a pudingu.

J

Jambon Beurre – je príkladom toho, že aj jednoduché jedlá majú čosi do seba a radi sa k nim vraciame. Tak ako my máme chlieb s maslom, Francúzi majú svoju bagetu s maslom a šunkou. A tá sa volá Jambon Beurre. Ak budete vo Francúzsku, určite si ju doprajte na desiatu.

K

Kig ha farz – je bretónske jedlo, ktorého je doslova plný tanier. A je na ňom všeličo. Od duseného hovädzieho a bravčového mäsa, cez knedličky z bielej a pohánkovej múky, až po zeleninové prílohy ako dusená mrkva, kelové listy, cibuľa, či karamelizovaná kapusta. A verte, že ak zo všetkého ochutnáte, už vám len ťažko ostane miesto na čokoľvek iné 😊. Recept aj obrázok na túto dobrotu máme odtiaľto: https://www.pardonyourfrench.com/kig-ha-farz-breton-stew-buckwheat-dumplings/

jedlo vo Francúzsku
Kig ha farz

Jedlo vo Franúzsku – naše odporúčania

Ak je jedlo vašou vášňou, vo Francúzsku si určite prídete na svoje. Naša dnešná, druhá časť seriálu Jedlo vo Francúzsku vám priblížila ďalšie delikatesy, ktoré odporúčame ochutnať. Ak vás táto téma zaujíma, neváhajte a pozrite si aj ďalšie naše príspevky o kulinárskej kolíske Európy a inšpirujte sa aj našimi receptami.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.