stredoveké mestá

Stredoveké mestá na riviére

Stredoveké mestá pomerne bohato posievajú riviéru. Francúzska riviéra neponúka svojim návštevníkom len pláže, more a hotely. Jej súčasťou sú častokrát nepoznané, zastrčené, ale malebné mestečká, ktoré lákajú svojou jedinečnosťou, starobylou architektúrou na romantické prechádzky, či posedenia pri dobrom jedle.

Stredoveké mestá v okolí Francúzskej riviéry

Takýchto mestečiek nájdete v okolí Francúzskej riviéry mnoho. O niektorých sme už dávnejšie písali, ale nezaškodí pripomenúť si ich. Určite sa oplatí navštíviť ich. Do všetkých z nich sa jednoducho dostanete z Nice verejnou dopravou alebo taxíkmi, ak vyhľadávate pohodlnejší spôsob cestovania.

Éze

V rôznych turistických sprievodcoch označujú toto mestečko ako najkrajšie na riviére, ale v tomto súboji ťažko vybrať víťaza. Éze sa nachádza na skalnatom podklade vo vnútrozemí medzi Nice a Monakom. Z kopca je výhľad na polostrov Cap-Ferrat alebo na záliv ďalšieho mestečka Villenfranche-Sur-Mer.

Celé mestečko je pešou zónou a autom sa doň nedostanete. Autobusy z Nice, ktoré vás sem privezú, parkujú poniže mesta a turisti ho potom objavujú po svojich. Väčšina domčekov slúži na ubytovanie v podobe luxusných hotelov, alebo hostia galérie či umelecké butiky. Keď sa vyberiete do Éze, navštívte unikátnu botanickú záhradu s vyberanou flórou a dych berúcim výhľadom.

Éze – pohľad z botanickej záhrady

Saint-Paul de Vence

Toto vnútrozemské mestečko sa nachádza len pár kilometrov za Cagnes-Sur-Mer a z Nice sa sem dostanete verejnou dopravou (autobusom) alebo taxíkom. Podobne ako väčšina stredovekých miest, aj toto mestečko je prevažne pešou zónou so spleťou úzkych uličiek, ktoré vedú pomedzi kamenné domy. Celé mesto obklopuje hrubý kamenný múr, po ktorom sa dá prechádzať (pokiaľ vám nevadí výška 😊). V minulosti slúžilo toto mesto ako útočisko umelcov, žil tu napríklad maliar Marc Chagall, ktorý je napokon aj na lokálnom cintoríne pochovaný, alebo básnik Jacques Prévert. Jeho nenápadný ale krásny dom, v ktorom býval, sa nachádza na okraji mestečka.

Saint Paul de Vence

Roquebrune-Cap-Martin

Trochu iný, zato tiež unikátny druh architektúry, môžete obdivovať v tomto mestečku. Nachádza sa na východnej strane riviéry medzi Monakom a Mentonom. Záplava nahusto zastavaných farebných domov vám zoberie dych. Na vrchole mesta je bývalá pevnosť rodu Grimaldiovcov, z ktorej sa otvára nádherný výhľad na strechy mesta ale aj na Monako. A prezradíme vám, že v tomto menej známom meste je aj v najväčšej sezóne výrazne menej turistov ako v iných mestách, tak ho určite nevynechajte.


Stredovké mestá na riviére

Antibes

Keď budete lietadlom prilietať do Nice, tesne pred mestom sa lietadlo zvrtne ponad polostrov, na ktorom je mesto Antibes a potom zosadne v Nice. Antibes nájdete priamo na pobreží a ak hľadáte pieskové pláže, tu ich nájdete. Pôvodné staré mesto chránili múry. Tie však časom zbúrali, ale ich malú časť stále nájdete pri pobreží. Z tohto miesta je krásny výhľad na mesto Nice ale aj na región Maritime Alpes  – majestátne Alpy v pozadí. A keďže v Antibes v minulosti žil a pôsobil Picasso, nájdete tu aj jeho múzeum.

Antibes

Villefranche-sur-Mer

Našu púť zakončíme v mestečku medzi Nice a Monakom, ktoré rovnako ako Antibes leží pri mori. Je menej než 30 km od talianskej hranice a je to na ňom poznať. Je rajom pre fotografov a lovcov unikátnych záberov, najmä kvôli svojej pestrofarebnej scenérií domov a budov. A keď sa nabažíte mesta, vybehnite na pláž. Je ich tu viacero, my však odporúčame – vyberte sa na pláž Plage de la Petite Afrique, ktorá leží v zátoke s tyrkysovo modrou farbou a obkolesujú ju skalnaté útesy. Ak radi šnorchlujete, toto je miesto pre vás.


Stredoveké mestá na riviére

Ak vás zaujíma história a vy sa radi – možno aj bezcieľne prechádzate v úzkych uličkách, ktoré v sebe skrývajú ducha minulosti, Francúzska riviéra ponúka oveľa viac než len mestá, o ktorých sme vám dnes písali. Po pobreží, ale aj vo vnútrozemí sa nachádzajú poklady v podobe unikátnych miest a dedín, ktoré sa oplatí navštíviť.

Viac sa dozviete napríklad aj v našom 6-dielnom seriály o Provensálsku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.