jedlo vo Francúzsku

Jedlo vo Francúzsku

Vítame vás pri čítaní nášho nového gastronomického seriálu „Jedlo vo Francúzsku“. Postupne vám v 4 častiach predstavíme podľa abecedy tie najlepšie a najpozoruhodnejšie kulinárske počiny tejto krajiny. Prv než začneme, jedno malé odporúčanie: tento seriál neradno čítať na lačno 😊.

Jedlo vo Francúzsku – náš výber

A

Andouillette – je trochu nezvyčajná klobáska vyrobená z bravčového či jahňacieho mäsa. V skutočnosti ide o pochúťku vyrobenú z tenkých čriev, ktoré sa dôkladne vyčistia a potom sa uvaria alebo upečú. Výrazne sa nakorenia zmesou aromatických byliniek  (napr. tymián alebo rozmarín), pridá sa dostatok cesnaku. Častokrát sa podáva s horčicou či cibuľkou. Táto špecialita, ktorá sa podáva najmä v regióne mesta Lyon, nie je úplne pre všetkých, kvôli svojej výraznej a špecifickej chuti. Ale ak ste si dali za cieľ ochutnať špeciality, ktoré u nás nepoznáme, tak len do toho 😊.

B

Breton Crepes – bretónske palacinky pochádzajú zo severozápadného Francúzska a medzičasom sa spopularizovali po celom svete. Pripravujú sa podobne ako klasické palacinky, do cesta sa však pridáva pohánková múka, ktorá im dodá orieškovú chuť a tmavšiu farbu. Opekajú sa na liatinových panviciach na troške tuku a potom sa plnia rôznymi plnkami. Častokrát primárne slanými, šunkou a syrom, špenátom a pod., ale aj sladkými ako napr. karamelizovanými jabĺčkami, šľahačkou, či čokoládovými nátierkami.


Jedlo vo Francúzsku – vedeli by ste si vybrať?

C

Casoullet – tradičné jedlo z juhu Francúzska. Je to vlastne hustá polievka z fazule, pripravovaná s bôčikom, klobásou, bravčovým mäsom a varenými bôbmi. Pri varení sa ďalej pridáva cibuľa, cesnak, bylinky a celá zmes sa pomaly a dlho varí, aby sa jednotlivé chute krásne prepojili. Pri tradičnej príprave sa casoullete varí vo vysokej hlinenej nádobe.

D

Dijonska horčica – tú poznáme aj u nás, ale nedá nám ju nespomenúť, pretože patrí k hlavným zložkám a pochutinám francúzskej kuchyne. Pochádza z východofrancúzskeho mesta Dijon , podľa ktorého je pomenovaná. Vyrába sa z hnedých horčičných zŕn, vinného octu, vody a soli. Táto zmes sa o marinovaní rozomelie, zahustí múkou z horčice a napokon sa dochutí koreniami – podľa preferencií výrobcu. Dnes existuje mnoho značiek tejto horčice a používa sa ako dochucovadlo k mäsu, na prípravu šalátových zálievok alebo marinád.

E

Escargots de Bourgogne – slimáky na burgoňský spôsob. Slimáky sa nám asi všetkým spájajú s typickou francúzskou kuchyňou. Toto jedlo sa pripravuje z veľkých tzv. vínnych slimákov, ktoré sa vyberú z ulít a potom sa pečú na masle s cesnakom a dochucujú sa šalotkou a bylinkami. Príprava tohto jedla je časovo veľmi náročná a začína už výberom kvalitnej suroviny – slimákov. Po dopečení sa slimáky servírujú späť v ulitách alebo v hlinených nádobách na to určených a podávajú sa s čerstvou bagetou.

F

Fois gras – husacia pečeň. Táto delikatesa (aj keď dnes trochu kontroverzná) pochádza z regiónu Alsaska. Aby bola husacia pečeň čo najlahodnejšia a tuková, husi sa tesne pred porážkou výrazne dokrmujú kukuricou či žitom. Pečeň tak narastie a nadobudne maslovú konzistenciu. Často sa podáva ako predjedlo s čerstvým pečivom či opekaným chlebom, častokrát so sladkou prílohou v podobe karamelizovaného ovocia (jablká).


Francúzska gastronómia

Ak vás zaujímajú témy, pri ktorých sa slinky zbiehajú, potom vám odporúčame, navštívte sekciu gastronómia na našej stránke a prečítajte si viac o francúzskom jedle. Pri mnohých jedlách nájdete dokonca aj recepty a návody na to, ako si ich pripraviť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.