dovolenka na riviére - Monako

Dovolenka na riviére – 10 vecí, ktoré nevynechať

Dovolenka na riviére  – to nie je len vylihovanie pri mori a kochanie sa azúrovou modrou. Určite sa oplatí naplánovať si nejaký čas aj na výlety do blízkeho okolia, vďaka ktorým spoznáte jedinečné miesta tohto regiónu.

Dovolenka na riviére

Ak vás čaká dovolenka na juhu Francúzska, zhrnuli sme pre vás 10 námetov čo robiť na riviére:

Navštívte mesto Nice – krásavicu na Azúrovom pobreží, ktorú považujú za hlavné mesto riviéry. Poprechádzajte sa po promenáde, navštívte niektorú z mnohých reštaurácií v starom meste alebo si vyšľapte na hradný kopec, odkiaľ sa vám otvorí nádherný výhľad na celé mesto a pláž. Nevynechajte ani kultúrne skvosty ako Chagallovo alebo Matissovo múzeum.

dovolenka na riviére - Nice
Dovolenka na riviére – Nice

Monaco vidieť jednoducho musíte – rezervujte si na tento mini štát aspoň jeden deň, aby ste videli všetko, čo stojí za to vidieť. Z Nice sa tam dostanete vlakom len za cca 3 € a menej ako pol hodinu. V časti Monte Carlo nájdete slávne kasíno a najdrahšie luxusné hotely. Poprechádzajte sa len tak po meste a nasajte trochu z luxusu a lesku, aký možno inde nezažijete. Za návštevu stoja aj kniežací palác, historické záhrady, oceánografické múzeum, prístav Hercules či katedrála Sv. Mikuláša.

Neobíďte dedinky Èze a Villefranche-sur-Mer. Èze je stredoveká dedina postavená na skale a ponúka krásne výhľady na more a jeho zátoky. Villenfranche-sur-Mer zase leží priamo na pobreží. Do Èze sa dostanete z Nice autobusom č. 82 a cestou späť z neho vystúpte vo Villenfranche. Tam si užite more na nádhernej pláži a späť do Nice sa vrátite vlakom.

dovolenka na riviére - pohľad na Villenfranche sur Mer
Dovolenka na riviére – pohľad na Villenfranche-sur-Mer

Hlavné mesto parfumov nájdete v Grasse, kde sídli výrobca parfumov Fragonard. V Nice nasadnite na autobus č. 500 a za 1,50 eura sa sem priamo doveziete. Okrem múzea parfumov, ktoré sa nachádza priamo vo fabrike, nevynechajte aj podnikovú predajňu a odneste si so sebou nejaký voňavý suvenír. Za návštevu stojí aj staré mesto, odporúčame prejsť sa jeho uličkami.

Určite navštívte Cannes – len zopár kilometrov južne od Nice sa nachádza hlavné mesto filmu v Európe. Nevynechajte preto Palác Festivalu, kde sa každoročne v apríli schádzajú celebrity filmového sveta na Filmovom festivale. Cannes je ikonickým miestom riviéry spojeným s najväčšími hviezdami filmového plátna.

Za návštevu určite stojí tiež polostrov Cap-Ferrat a preneste sa do obdobia Belle Epoque. Do svojho cestovateľského itineráru si určite zaznačte dve pozoruhodné pamätihodnosti tohto polostrova – vilu Ephrussi de Rothschild a vilu Kerylos. V ich vnútorných alebo vonkajších priestoroch na vás dýchne duch doby a vy sa budete chvíľu cítiť ako aristokracia, ktorá tu kedysi trávila leto.

dovolenka na riviére - Cap Ferrat
Dovolenka na riviére – Cap Ferrat

Ďalším lákadlom sú stredoveké dedinky v okolí Nice – Vence a Saint-Paul-de-Vence. Z Nice vás tam vezme autobus č. 500 alebo aj taxík. Prechádzka v kamennom mestečku po úzkych uličkách dobre padne najmä v horúcom lete a trochu vás schladí. Vychutnajte si obed v niektorej z mnohých reštaurácií, navštívte cintorín v Saint-Paul-de-Vence, kde je pochovaný Marc Chagall alebo si len tak poseďte na kávičke.

Hoci Marseille je už trochu ďalej od Nice, je to druhé najväčšie mesto Francúzska. A oplatí sa ho vidieť. Najrýchlejšia cesta tam je po diaľnici A8, takže budete potrebovať auto. Bude to náročný celodenný výlet, ale verte, že bude stáť za to.

dovolenka na riviére - Marseille
Dovolenka na riviére – Marseille

Preskúmajte kaňon Verdon a levanduľové polia v jeho okolí. Odporúčame navštíviť jednu z najkrajších dediniek v celom Francúzsku, Moustiers-Sainte-Marie, alebo sa okúpte v jazere Sainte-Croix. Na tento výlet budete tiež potrebovať auto, ale nebudete ľutovať.

Ak cestujete s deťmi, potom nevynechajte mesto Antibes, južne od Nice a najmä vodný park Marineland. Zažijete mnohé vodné atrakcie a uvidíte mnohé vodné stvorenia 😊.

dovolenka na riviére - Antibes
Antibes

Dovolenka na riviére

A dovolenka sa môže začať. Vyzbrojení plánom, čo sa v tejto destinácii oplatí vidieť, sa môžete vydať za letným dobrodružstvom. Viac užitočných informácií o francúzskej riviére nájdete tu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.