filmový festival v Cannes 2023

Filmový festival v Cannes 2023

Najprestížnejší svetový filmový festival sa koná len hodinu a pol letu od nás. V malom prímorskom mestečku na Francúzskej riviére, v Cannes. Každoročne sa tu prezentujú diela filmových majstrov, svetové celebrity a odovzdávajú sa ceny tým najlepším. Ten tohtoročný začne už 16.5. a potrvá až do 27.5.2023.

Filmový festival a jeho začiatky

Festival vznikol vo veľmi pohnutej dobe, v roku 1939. Francúzsko sa rozhodlo otvoriť festival, ktorý bude konkurentom Benátskeho a európskym protipólom Hollywoodskeho Oscara. Na festival prisľúbili účasť vtedajšie hollywoodske hviezdy ako Tyrone Power, Gary Cooper, Douglas Fairbanks, George Raft, Paul Muni, Norma Shearer a Mae West. Okrem Nemecka a Talianska, vtedy dvoch silne fašisticky vyhranených štátov, prisľúbili účasť všetky pozvané krajiny a zdalo sa, že uvedeniu pompézneho festivalu nič nestojí v ceste.

V deň plánovanej inaugurácie festivalu, 1.septembra, Nemecko napadlo Poľsko a vypukla 2. svetová vojna. A prvý ohlásený filmový festival v Cannes sa tak napokon nekonal…

Až v roku 2002, 63 rokov po ohlásení nominovaných, nikdy však neocenených filmov, na festivale vyhlásili a vzdali hold filmom z tohto „zabudnutého“ výberu prvého festivalu, ktorý sa nikdy nekonal.

Kvôli vojne sa nepodarilo uviesť festival ani v roku 1940. Prvý skutočný filmový festival v Cannes uzrel svetlo sveta napokon až po vojne, v septembri roku 1946. Zúčastnilo sa ho 19 krajín.

Aj keď sa sláva festivalu ešte poriadne ani nezačala, svet už o ňom vedel. Aj vďaka zvučným menám filmového priemyslu, ako Roberto Rossellini, Walt Disney, Billy Wilder, George Cukor, David Lean, Jean Renoir…


Filmový festival v Cannes v roku 2023

Tohtoročný, už 76. ročník filmového festivalu láka divákov na Crème de la Crème výber celosvetovej kinematografie.

Jeho hlavným vizuálnym motívom je čiernobiely plagát zobrazujúci mladú Catherine Deneuve na pláži v Saint-Tropez. Charizmatická herečka, ktorá v roku 2008 dostala na festivale ocenenie čestnej zlatej palmy, reprezentuje to, akým by film a filmová tvorba mali vždy ostať: nepolapiteľný a stále sa vyvíjajúci, trúfalý a trochu drzý 😊.

Aké filmové skvosty nás tento rok čakajú?

Na festivale budú premiérovo premietané trháky ako napr. film Martina Scorseseho  “Killers of the Flower Moon”, kde si zahrá Leonardo di Caprio a dlhoočakávaný „kasový trhák“  Indiana Jones and the Dial of Destiny v hlavnej úlohe s legendárnym Harrisonom Fordom.

Festival bude otvorený premietaním filmu “Jeanne du Barry,” v ktorom hrá zase slávny Johnny Depp.
To je len malá vzorka z toho, čo tento festival prinesie. Aj tento rok sa je určite na čo tešiť.

Podrobný zoznam filmových či hereckých nominácií si môžete pozrieť na stránke festivalu.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach, kde vám budeme prinášať aj pikošky z tohtoročného veľkolepého podujatia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.